Рецензия на книгу Танець білої тополі

18.02.2020 12:27

Танець білої тополі

Автор: Надежда Гуменюк

Издательство: Клуб сімейного дозвілля / Клуб семейного досуга

ISBN 978-617-12-1527-6

Новий роман від володарки премії «Коронація слова» Надії Гуменюк це прониклива історія про людське життя-буття, в якому є місце і стражданню, і коханню, і міцній дружбі, і підступництву, і підлості, і безмежній доброті. Все як у житті. Можливо, саме тому проза дружини відомого поліського письменника Володимира Лиса так нагадує «літопис сьогодення», адже авторка помічає і вміщує в свої неперевершені романи всі відтінки людських доль.

Читаючи роман, ловиш себе на думці, що книга нагадує іграшковий калейдоскоп, де картинки змінюються «легким порухом руки». А коли занурюєшся в такий динамічний і різнобарвний сюжет, розумієш весь масштаб написаного і пережитого. Сюжет відразу ж розшаровується на дві окремі історії з шістдесятирічним проміжком часу між ними. Гадаєш собі, при чому тут одна історія до іншої. Герої ж такі не схожі ні долями, ні місцем дії (проживання), не простежується ніякої спорідненості між ними. Але, перегорнувши останню сторінку книги, розумієш що тут і до чого, а головне чому книга має таку романтичну назву. Але не буду забирати у вас можливості дізнатися про все самостійно. Книга містить в собі ще багато таємниць.

Хоча сюжет дуже динамічний - одні сцени змінюють інші, письменниця з особливою увагою та спостережливістю зобразила всю красу поліської природи. Пейзажні та натуралістичні описи в книзі створюють чудову атмосферу, занурюють читача в навколишній світ – світ природи, села та міста. Описи авторці вдаються на всі сто.

Розшарований сюжет роману не заважає вловити основну мету письменниці – зобразити людину у різні моменти її життя, та за різних історичних подій. Доля Левка щільно переплетена з історією двадцятого століття в поліському селищі. Життя за часів польського панування, радянська окупація, німецька, потім знову радянська – не могли не вплинути на долю Левка, хоча він і не хотів бути учасником тих подій. Життя саме написало йому роль у всьому тому. Інша сюжетна лінія – доля Ніки Величко з дитбудинку, її матері Віри та подруги Регіни. Випробовування, що їм усім влаштувала доля нагадують олімпійський марафон, котрий подолали не всі. Їх погляди на життя сформувало оточення, що переважно було вороже налаштоване. Більше за всіх на горіхи від фатуму отримала Ніка, але потім і щастя їй дісталося більш за всіх. Ці дві розділені між собою і простором, і часом сюжетні лінії перетнуться таким неочікуваним способом, що годі й здогадатися. Хоча десь була така думка, десь крутився в голові той здогад. Але Надія Гуменюк звела нанівець всі ментальні потуги. Чудова книга з дійсно неочікуваним фіналом.