Подарочные сертификаты Подарочные сертификаты
 
Увійти
/
Реєстрація
Реєстрація дозволяє Вам користуватись додатковими послугами нашого магазину
Кошик
(044)357 14 40 (050)224 55 56 (093)717 79 30

Доставка по Києву

БЕЗКОШТОВНО
при замовленні від 500 грн.

Свято останнього млива

Свято останнього млива - купити і читати книгу
Натисніть на зображення для розширеного перегляду
0.00
0 відгуків
Артикул:131655

Характеристики книги "Свято останнього млива"

Видавництво:

Рік видання: 2015

Кількість сторінок:

672

Мова:

Українська

ISBN:

978-617-615-057-2

Обкладинка:

7БЦ - тверда

Формат:

84×108/32 (130x200 мм)

Вага:

0 г

Опис книги «Свято останнього млива»

Видання містить три романи: "Свято останнього млива", "Зрушені люди", "Гріх без прощення". "Свято останнього млива":  роман написано в 70-ті рр. ХХ ст., а вперше вийшов він, ...

Опис книги «Свято останнього млива»

Видання містить три романи: "Свято останнього млива", "Зрушені люди", "Гріх без прощення".

"Свято останнього млива":  роман написано в 70-ті рр. ХХ ст., а вперше вийшов він, побувавши за десяток літ у багатьох редакціях, де автору "допомагали переосмислити хибну концепцію твору" (цитата з чергового видавничого висновку). 
Письменник не міг дозволити собі прямих оцінок того, що було скоєно на Посуллі, та, зрештою, й не це було його художнім задумом: він мав показати життя своїх земляків, "найдревніших з древніх порічковиків", а вже вдумливий читач мав би уявити, що було втрачене, і пережити, разом з автором, біль утрат. Та й у цьому йому ставили перепони, часом нездоланні.

Роман складається з низки самодостатніх оповідей про окремих прикметних осіб села Мокловоди (назва не історична, умовно-символічна) та інших сіл або про якісь пам'ятні події в неписаному літописі краю. Не завжди  вони пов'язані сюжетно, здебільше поєднані самою ситуацією зміни життя – чеканням переселення, самим переселенням, прощанням з коренями своєї долі... 

"Зрушені люди": у 1956 р. на Дніпрі розпочалося будівництво Кременчуцької ГЕС. Воно велося ударними темпами, ударними ж темпами створено Кременчуцьке море – одне з низки тих, що змінили ландшафт  Подніпров'я. Затоплено й знищено не просто 220 тисяч гектарів родючих земель і розкішних луків, мальовничі плавні,  – вигублено десятки стародавніх сіл серцевинної України, де дихала родова пам'ять і національні традиції; завдано тяжкої кривди 100 тис. селян-виселенців. Це була глуха, безмовна трагедія, похована за пропагандистською завісою гасел про дешеву електроенергію, піднесення економіки, поліпшення побуту селян, яких переселять у кращі будинки й умовини… Цю трагедію, житейськими і духовними вимірами співмірну з Чорнобилем, було замовчано і забуто, забутою вона залишається й нині. Одним із небагатьох, хто намагався розповісти  про неї Україні, був Феодосій Роговий.

"Гріх без прощення": останній роман автора  – залишився незакінчений.  Це мав бути  свого роду історичний підсумок шляхам  його постійних героїв та всьому, що вони пережили – як частина українського народу. Тут і те саме «куркулення», і СВУ, і голодомор, і покалічені війною долі, і Сибір… Але є і новий аспект: «хто вітрові служить, тому димом платять». Хто кривим оком поглядав на справдешню Україну, хто служив чужим ідолам,  – той приходить до межі життя з порожньою душею, і це йому найтяжча розплата за гріх самозречення.

Відгуки про книгу «Свято останнього млива»

Тут можете залишити
свій відгук про товар

Відгук
Коментар
Осталось

Оцінка

Кому:
Тема:
Закрити коментар до відгуку
Двері в день. Міс Адрієна

Гео Шкурупий

220 
Купити
Ротонда душогубців

Тодось Осьмачка

270 
Купити
Євген Маланюк. Вибрані твори

Євген Маланюк

200 
Купити
За двома зайцями. Вибране

Михайло Старицький

240 
Купити
Тиша і грім. Поезії

Василий Симоненко

220 
Купити

Розділи, в яких можна купити "Свято останнього млива"

Вгору