Подарочные сертификаты Подарочные сертификаты
 
Войти
/
Регистрация
Регистрация позволяет Вам пользоваться дополнительными услугами нашего магазина
Корзина
(044)357 14 40 (050)224 55 56 (093)717 79 30

Доставка по Киеву

БЕСПЛАТНО
при заказе от 500 грн.

Рецензия на книгу Яблуневі квіти

18.02.2020 12:27
Книга в данном обзоре:

Важко назвати Юрія Кирика популярним українським прозаїком. (Хоча його творчість була відзначена премією ім. А. Малишка в категорії «Проза», також автор став переможцем конкурсу мета реалістичного оповідання «Золота Мантикора»). Але все ж таки новачком Кирика теж не назвеш, зважаючи на його поважний вік. Можливо, творчість прозаїка була недосяжною для широкого загалу, бо виходила друком в регіональних видавництвах. Але, коли до справи береться КСД, - здається успіх гарантований. Але читач чомусь «пручається», книга відверто «не йде». В чому ж справа?

Автор обрав дуже виграшну локацію, з огляду любові читачів до цього міста. Львів, дев’ятнадцяте століття, герої – верхівка шляхтянської еліти. Кирик вміло прилаштовує реально існуючих героїв в вигаданий художній світ свого роману. Головний персонаж твору – польський граф, що осів в Галичині, Станіслав Скарбек. Його постать дуже відома на західних теренах. Він успішно втілював найамбіційніші задуми, щедро розвивав культурне життя на периферії Австро-Угорської Імперії, частиною якої був Львів, володів копальнями, ґуральнями, тартаками, рудниками, сплачував достойну зарплату робітникам, був філантропом. Але найголовнішою справою свого життя вважав побудову польського театру у Львові. Власне, втілення цього грандіозного проекту являється першим «дієвим» шаром книги.

Інший – особисте життя Станіслава Скарбека, його тваринна любов до тринадцятирічної графині Софії Яблоновської. Правду кажучи, саме ця майже набоківська любов до дитини (з описами підглядання за перевдяганням Софії) і відштовхує читача. Це якось неприємно і неприйнятно. Якби автор постановив собі за мету описати тільки їх любовну історію і все (як в «Лоліті» Набокова), не занурюючись в громадську діяльність графа, його амбітні проекти, то була б зовсім інша література. Навіщо було включати епізод милування оголеною дитиною в текст присвячений видатному діячу? Коли Софійка трішки підросла, вони одружилися. Це був дивний шлюб, майже «батьківський». Але Софія навіть не підозрювала, що справжнє кохання чекає її з польським поетом-драматургом Олександром Фредро….

Якщо відкинути той недоречний еротичний епізод, то книга сама по собі надзвичайно інформативна. Вона написана на стику двох жанрів: художнього і біографічного романів. В сюжеті присутні реально існуючі діячі польської та української культури, градоначальники, музиканти та військові. А ще це своєрідний зріз суспільства Львова дев’ятнадцятого століття. З цієї точки зору книга приваблива.

Разделы в которых можно найти данную рецензию:

Отзывы

Здесь можете оставить
свой отзыв о товаре

Отзыв
Комментарий
Осталось

Оценка

Кому:
Тема:
Закрыть комментарий к отзыву
Наверх