Рецензия на книгу Спитай у пилу

18.02.2020 12:27

Спитай у пилу

Автор: Джон Фанте

Переводчик: Юрий Паустовский

Серия: Європейська полиця

ISBN 978-617-614-216-4

Американський письменник і сценарист італійського походження Джон Фанте є автором п’яти романів, однієї новели й збірки оповідань. Але незважаючи на досить бідненький літературний спадок, він входить до двадцятки культових американських прозаїків двадцятого століття. Його напівавтобіографічний роман «Спитай у пилу», що побачив світ 1939 року, відкрив автору дорогу на гору – у світ великої літератури. Книга українською виходить вперше.

«Спитай у пилу» - це розповідь про життя-буття такого собі письменника початківця Артуро Бандіні, теж італійського походження, котрий полишив рідний Колорадо заради письменницької кар’єри у Лос-Анджелесі. Ця книга третя з циклу про Бандіні («Дорога в Лос-Анджелес», «Зачекай до весни, Бандіні»). В цій епопеї критики і прості читачі вбачають автобіографізм, бо перипетії з життя письменника початківця майже повністю відображають перші кроки літературної кар’єри самого Джона Фанте.

Передмову до твору «Спитай у пилу» написав славетний Чарльз Буковскі, де зізнався у своїй любові до творчості Джона Фанте, а також розповів як свого часу ця книга вплинула на його життя. Непогана рекомендація, правда ж?

Отже, за сюжетом амбітний двадцятилітній юнак Артуро Бандіні у розпал Великої депресії приїздить до Міста Янголів. Перебиваючись куснем хліба (деякі сцени аскетичного способу життя нагадали відомий текст Кнута Гамсуна «Голод»), у тяжких потугах народжуючи сюжети невеличких оповідань, вимолюючи музу послати натхнення, Артуро Бандіні «творить» у бідненькій комірчині невеличкого готелю. Є невеличкий успіх – його перше оповідання «Песик сміявся» опублікував журнал. Бандіні отримує перший гонорар і надію на популярність і славу.

Крім суто творчого процесу в книзі знаходиться місце й особистому досвіду, бо як вважає автор – треба писати тільки про пережите. Отже, необстріляний горобець з гарячою італійською кров’ю Бандіні намагається вперше спокусити жінку. Об’єкт його бажання офіціантка забігайлівки Камілла. Вона теж приїхала у Місто Мрій у пошуках кращої долі. Їх відносини важко назвати нормальними: Бандіні то наближає дівчину, то жорстоко відкидає. Ну а Камілла взагалі закохана у іншого. Новий досвід для Артуро це страждання й сумніви у коханні, але муза так і не приходить. Замість цього правовірного католика гризе гріх, мовляв без освячення у церкві Артуро пізнав жінку. Навіщо ця гризота? Все, що він хотів – це натхнення у творчості, але щось пішло не так…

Книга Джона Фанте зацікавить шанувальників творчості Чарльза Буковскі (бо є ще щось тут спільне), а також тих кому небайдужі сюжети часів Великої американської депресії тридцятих років минулого століття.