Подарочные сертификаты Подарочные сертификаты
 
Войти
/
Регистрация
Регистрация позволяет Вам пользоваться дополнительными услугами нашего магазина
Корзина
(044)357 14 40 (050)224 55 56 (093)717 79 30

Доставка по Киеву

БЕСПЛАТНО
при заказе от 500 грн.

Рецензия на книгу Листопад

18.02.2020 12:27
Книга в данном обзоре:

Листопад

Автор: Решат Нурі Гюнтекін

Переводчик: Юрий Григоренко

Издательство: Фоліо

Серия: Карта світу

ISBN 978-966-03-7133-0

Класик турецької літератури, автор славнозвісного роману про кохання, справжньої перлини східної літератури «Пташка співуча» Решад Нурі Гюнтекін вважається чільним представником турецького реалізму. Його творча спадщина об’ємна: романи, п’єси, оповідання, повісті. Гюнтекін справжній співець Анатолійського краю.

Невеличкий роман «Листопад» був написаний на екваторі літературної діяльності, у часи найвищої письменницької майстерності Гюнтекіна. В ньому автор протиставляє два цілком протилежні поняття: життя по совісті й особистий успіх понад усе.

Головний герой твору шестидесятирічний Алі Риза-бей завжди жив по совісті: чесно працював на державних посадах, не брав хабарів, не покривав злочинів, намагався улаштувати достойне життя своїй багаточисельній родині – дружині, сину й чотирьом донькам. Але в певний момент все пішло не так. Його покірність роботодавцю й непримиримі моральні принципи зіграли лихий жарт. Алі Риза-бей в одну мить став пенсіонером. Аж тепер він нарешті побачив у що перетворився його власний дім з його, здавалося б, цілком покірними мешканцями. Де й поділася вся та повага до голови родини, до його вагомого слова та авторитету. Без колишніх заробітків Алі Риза-бей став тягарем для власної родини.

Прозріння виявилося неминучим, болючим й ошелешуючим. А разом з ним оголилася справжня сутність членів його родини, зокрема доньок. Непомітно, але невідворотно до колись щасливої родини підкралась бідність. І тут Гюнтекін ставить питання: то як було краще вчинити Алі Ризі-бею – закрити очі на аморальну поведінку свого начальника по відношенню до молодої співробітниці (навіть не його доньки) чи вчинити по совісті й вступитись за наївне дівчисько і втратити роботу, а разом з тим звичне життя? А може таке моральне випробування було необхідним для героя, щоб той нарешті відкрив очі на свою родину?

Досить метафоричною і змістовною є назва роману. Що таке по суті листопад – маленьке вмирання для того щоб відродитися знову на весні. Алі Ризі-бею потрібно було це особистісне «вмирання» заради нового етапу в житті. А коли людина помирає й народжується (метафорично й у прямому значенні слова) то це завжди викликає біль. Таке своєрідне загартовування болем для героя є невідворотнім.

Але Решад Нурі Гюнтекін пропонує ще одне трактування назви роману. Діти Алі Риза-бея це пожухле листя, котре поволі зривається й облітає з сімейного дерева. Але не відомо чи відродиться це дерево на весні, чи дасть нові плоди.  

Роман «Листопад» Решада Нурі Гюнтекіна про прозріння сліпого батька, про життєві парадокси й моральні випробування.

Разделы в которых можно найти данную рецензию:

Отзывы

Здесь можете оставить
свой отзыв о товаре

Отзыв
Комментарий
Осталось

Оценка

Кому:
Тема:
Закрыть комментарий к отзыву
Наверх