Подарочные сертификаты Подарочные сертификаты
 
Войти
/
Регистрация
Регистрация позволяет Вам пользоваться дополнительными услугами нашего магазина
Корзина
(044)357 14 40 (050)224 55 56 (093)717 79 30

Доставка по Киеву

БЕСПЛАТНО
при заказе от 500 грн.

Рецензия на книгу Ляля

18.02.2020 12:27
Книга в данном обзоре:

Ляля

Автор: Яцек Денель

Переводчик: Божена Антоняк

Издательство: Урбіно

ISBN 978-966-2647-32-7

Яцек Денель – сучасний польський поет і прозаїк, частий гість книжкових фестивалів в Україні. Його твори відзначені різними літературними нагородами і часто перекладаються європейськими мовами, зокрема й українською.

Книга «Ляля» - гучний прозовий дебют Денеля, своєрідна скриня родинної пам’яті, яку автор розкрив перед читачами і явив світу багатошарову історію власної родини. А ще цей твір про письменницьку майстерність, бо сюжет розщеплено на дві невід’ємні одна від одної частини: оповідача історії – дев’яностолітню бабусю Гелену (Лялю) і слухача – її онука письменника-початківця Яцека Денеля. Отже, з саду сімейної пам’яті бабуся Ляля дістає спогади, вже трішки побиті міллю, трішки переіначені, відфільтровані часовим забуттям, і переказує їх Яцеку. А той, в свою чергу, теж дещо сепарує їх, намагаючись вишикувати їх хронологічно, відсіяти плоди фантазії і знайти зерно правди. І от, ці спогади укладаються у книгу під назвою «Ляля». Ось така колова композиція твору.

Парадоксально, але дев’яностолітня бабуня може пам’ятати запах троянд з саду дитинства, про колір сукні улюбленої ляльки, а от якісь глобальні події витираються з пам’яті, немов їх і не було. Адже, Ляля була свідком багатьох історичних подій, але спогади її дещо по-інакшому їх трактують. Повноводним градом нас бомбардують факти на межі реального, вигаданого і відверто фантастичного.

Географія оповіді не обмежується виключно Польщею. Бо героям книги випало пожити і в Києві (дореволюційному) зокрема. Міліонер Леонард Брокль – київський цукровий магнат, одружується з Вандою. Від того шлюбу народжується п’ятеро дітей, в тому числі прабаба Яцека. Ось про це генеалогічне древо з розкинутими на всі боки (країни) гілками і розповідає Ляля, не залишаючи поза увагою й сусідів, знайомих, друзів і ворогів. А були тут і любовні трикутники, й прижиті на стороні діти від чужих чоловіків і дружин. І все це на тлі найдраматичніших історичних подій, де людям доводилось крутитись-вертітись, щоб якось вижити.

Ці історії приправлені надзвичайною життєрадісністю Лялі, її непозбувним оптимізмом, іронічністю і гострим язичком. А ще це ціла скарбниця життєвої мудрості від жінки, котра всотувала її від минулих поколінь і нині ділиться з найменшим – онуком Яцеком. Це непрості історії, вони губляться в часовому просторі, а то й зовсім зависають в міжчассі.

А ще ця книга мотивуюча певним чином. Вона змушує замислитись над віттям свого генеалогічного дерева, погортати сімейний альбом і розпитати стареньких, поки ще є у кого.

Разделы в которых можно найти данную рецензию:

Отзывы

Здесь можете оставить
свой отзыв о товаре

Отзыв
Комментарий
Осталось

Оценка

Кому:
Тема:
Закрыть комментарий к отзыву
Наверх