Подарочные сертификаты Подарочные сертификаты
 
Войти
/
Регистрация
Регистрация позволяет Вам пользоваться дополнительными услугами нашего магазина
Корзина
(044)357 14 40 (050)224 55 56 (093)717 79 30

Доставка по Киеву

БЕСПЛАТНО
при заказе от 500 грн.

Рецензия на книгу Чорний - це колір

18.02.2020 12:27
Книга в данном обзоре:

Чорний - це колір

Автор: Ґрізелідіс Реаль

Переводчик: Ірина Собченко

Издательство: Книги – ХХІ

Серия: Європейська полиця

ISBN 978-617-614-147-1

Швейцарка Ґрізелідіс Реаль – відома суспільна діячка, котра починаючи з сімдесятих років активно боролася за права повій, очолюючи демонстрації, збираючи підписи під петиціями. Вона – жінка непересічної долі. За її власним передсмертним бажанням на її могилі зроблено напис: «Ґрізелідіс Реаль. Письменниця, художниця, повія».

Дебютний автобіографічний роман мадам Ґрізелідіс «Чорний – це колір» - справжній еротичний трилер, де головну роль виконує сама письменниця, а другорядні (численні секс-партнери) – темношкірі військові американської бази.

Але спершу була втеча з благополучної Швейцарії до розділеної на два табори повоєнної Німеччини. Цілком реальна загроза від опікунської служби у вигляді позбавлення материнських прав на двох дітей, змушують Ґрізелідіс разом зі своїм темношкірим коханцем Біллом, хворим на шизофренію, тікати до німецького міста Мюнхена. З цього часу починаються непевні часи бідування та жебрацтва. Хоча сама героїня спочатку мала добрі перспективи – випускниця Цюріхської школи мистецтв мала художній хист, але вона стала на круту доріжку, що врешті решт, привів її у глухий кут.

 Отже, шістдесяті роки, Мюнхен, дислокація американських військ на військовій базі поблизу. Здається підробіток сам собою проситься: наркотики, розваги, кохання за гроші. Але це була б цілком звична для літератури такого кшталту оповідь (згадайте книги «Одинадцять хвилин» Пауло Коельйо, «Мемуари гейші» Артура Голдена, Эльчина Сафарли «Туда без обратно»), де героїня робить певні висновки, шукає розради у сповіді. У романі «Чорний – це колір» героїня зовсім не жалкує про свої вчинки, вона не намагається «обілити» себе, шукаючи виправдання чи пояснення. Вона так хотіла, їй це приносило задоволення, ще й яке…

Ґрізелідіс Реаль буквально оспівує красу темношкірих американських солдатів, відшукуючи у своєму лексиконі влучні епітети на позначення відтінків будь-чого: розміру, кольору, дотику, смаку…. Вона не криється у висловленні свого захоплення від інтимних стосунків (пригод) з темношкірими. Інколи це викликає огиду, інколи подив, інколи хочеться відкласти книгу на певний час. Героїня описує все як є, не оминаючи увагою найменших дрібниць, зосереджується в основному на відчуттях.

Ґрізелідіс Реаль – вільна від моралі жінка. Ніяка буцегарня, куди вона все-таки потрапила за торгівлю зіллям, не здатна забрати у неї хоч часточку її вільного духу. «Мюнхенський» період її життя це основа відвертого роману «Чорний – це колір», але про роки повернення до нормального життя, про літературну, мистецьку і суспільно-політичну кар’єру Ґрізелідіс тут вже не йдеться. Нерозкритим залишається життєвий шлях письменниці на батьківщині, доля її дітей, що перебували в сиротинці. Цей роман лише про «чорний» період Ґрізелідіс Реаль.

Чи варто читати такі книги? Думаю, так. Але не всім. Чомусь на книзі немає наліпки 18+, хоча її зміст може шокувати у будь-якому віці.

Отзывы

Здесь можете оставить
свой отзыв о товаре

Отзыв
Комментарий
Осталось

Оценка

Кому:
Тема:
Закрыть комментарий к отзыву
Наверх