Подарочные сертификаты Подарочные сертификаты
 
Войти
/
Регистрация
Регистрация позволяет Вам пользоваться дополнительными услугами нашего магазина
Корзина
(044)357 14 40 (050)224 55 56 (093)717 79 30

Доставка по Киеву

БЕСПЛАТНО
при заказе от 500 грн.

Рецензия на книгу Бог Дрібниць

18.02.2020 12:27
Книга в данном обзоре:

Бог Дрібниць

Автор: Арундаті Рой

Переводчик: Андрей Маслюх

Издательство: Видавництво Старого Лева

ISBN 978-617-679-277-2

Арундаті Рой – найвідоміша індійська письменниця, активна громадська діячка, борець за знищення кастової системи в Індії. Вона єдина авторка з Індії, котра удостоїлась високої літературної нагороди – Букерівської премії за свій дебютний роман «Бог Дрібниць». І, хоча це все відбулося двадцять років тому, книга все ще мандрує світом, постійно виходять переклади іноземними мовами. Нещодавно роман вийшов українською.

З чим асоціюється для нас Індія? Музичні кінофільми, перенаселення, бруд і бідність, скалічені люди на узбіччях, стихійні лиха й поневіряння. Звичний набір стереотипів. Власне Арундаті Рой і не намагається порушити це пересічне сприйняття країни та її мешканців. Вона додає нових барв, розкриваючи непрості взаємини між прошарками суспільства, показує кастову систему у «всій красі». Бо як Індія нині не розвивається (у Інтернет-технологіях, наприклад) кастове розрізнення існує і сьогодні.

Дія роману «Бог Дрібниць» відбувається в шістдесяті роки в містечку Аєменемі, що розкинулося на березі стрімкої річки Міначал. Молоду жінку на ім’я Амму разом з її дітьми близнюками Естою і Рахеллю «повертає» у батьківський дім чоловік. Що стало причиною розлучення достовірно невідомо, але факт залишається фактом. Отож, Амму повертається до Паппачі і Маммачі в дім, де мешкає ще й її розлучений брат Чако. Їх родина належить до касти Доторканих, вони володіють сімейним бізнесом з виготовлення маринадів і варень. Їх світ часто перетинається з кастами упосліджених індійців – їм перуть одяг, нарізають овочі, метуть подвір’я (до речі, ці всі повинності виконує певна каста, одній дозволено лише прати, іншій лише підмітати). У недоторканих індійців народжуються недоторкані діти, котрим «на роду написано» виконувати певний рід роботи. І так безперервно, століттями, віками… Отож, на прикладі однієї індійської родини доторканих зображеної в романі «Бог Дрібниць», можна вивчити кастову систему Індії.  

Але роман Арундаті Рой не стільки про порядки в кастовому суспільстві, як про порушення їх. Адже розлучена Амму йде проти багатовікових законів суспільства – закохується в паравана (недоторканий, нижча каста) комуністичного революціонера Велюту. Їх зв'язок з самісінького початку приречений, а Велюта свідомо наражає себе на смертельну небезпеку, бо таке не пробачається. Це злочин супроти честі й доброго імені, це справжній переворот цінностей кастової системи.

Роман Арундаті Рой «Бог Дрібниць» відхилив лиш невеличку фіранку над темою суспільної нерівності в Індії, це ціла прірва проблем і питань як в літературі так і в суспільстві загалом. Також письменниця зачепила тему соціалістичної революції за рівні умови праці й загалом існування й тим самим запалила невеличку іскорку надії, що все врешті решт зміниться.

Разделы в которых можно найти данную рецензию:

Отзывы

Здесь можете оставить
свой отзыв о товаре

Отзыв
Комментарий
Осталось

Оценка

Кому:
Тема:
Закрыть комментарий к отзыву
Наверх