Подарочные сертификаты Подарочные сертификаты
 
Увійти
/
Реєстрація
Реєстрація дозволяє Вам користуватись додатковими послугами нашого магазину
Кошик
(044)357 14 40 (050)224 55 56 (093)717 79 30

Доставка по Києву

БЕЗКОШТОВНО
при замовленні від 500 грн.

Рецензия на книгу Втікач із Бригідок

18.02.2020 12:27
Книга в даному огляді:

Втікач із Бригідок

Автор: Андрей Кокотюха

Издательство: Фоліо, Фолио

Серия: Ретророман

ISBN 978-966-03-7818-6

«Втікач із Бригідок» - передостання, шоста, книга пригодницької серії «Ретророман» відомого українського письменника і сценариста Андрія Кокотюхи про ласого до пригод й авантюр правника Климентія Кошового та його відданого ідальго Йозефа Шацького.  З цією парочкою щирих друзів, готових розділити всі гаразди й негаразди, ми зустрічаємось знову при кримінальних обставинах. Але спершу власне про історичне тло, бо все у книзі Кокотюхи як у будь-якому детективі пов’язане й має значення.

Політичне й суспільне життя Львова 1916 ріку вирувало на свій лад: й поляки, й українці (тоді називали нас русинами) боролися за можливість вважати це місто своїм (разом з іншими західними територіями), вставляли своїх п’ять копійок й росіяни, як завжди. Функціонувало багато різних товариств: москвофілів, українофілів, імперіалістів, радикально налаштованих націоналістів. Виникають Українські січові стрільці - військове утворення у складі армії Австро-Угорської імперії, котрі боролися на полях Першої світової війни.

Отже, всі події роману Андрій Кокотюха вписує в цей киплячий котел міського життя львів’ян. Більше того, своїх героїв зіштовхує лобами на національному ґрунті: українця з наддніпрянської України Клима Кошового з його коханою Магдою Богданович, полячкою по крові й поклику серця. Чи вплине це на їхні стосунки?

Але детективний сюжет бере своє: ветерана січового стрілецтва Захара Ладного звинувачують у вбивстві інженера Олеся Косацького через ревнощі до коханої обох чоловіків Оксани Антонів. Колишнього вояка схоплюють на місці злочину, знаходять компрометуючий запис у щоденнику про наміри вбити суперника, й запроторюють до Бригідок – горезвісної львівської в’язниці. Тим часом до Климентія Кошового звертається добродій газетяр «Українського слова», автор гострих та провокативних статей проти влади Роман Гірняк з проханням витягти з в’язниці січового стрільця. Чи був у Клима Кошового шанс відмовитись від такої честі – важко сказати, але приставши на пропозицію адвокат разом зі своїм відданим другом Йозефом Шацьким встрягають у великі неприємності, котрі цього разу пахнуть політикою, навіть шпигунством на користь іншої держави.

Те, що одного підстрелять в плече, а іншого ледве не вб’ють загострює ситуацію до межі, котру автор так і не перетнув (і добре). Бо, як тільки Захар Ладний опиняється на волі, його вбиває снайпер, а Кошовому нічого не залишається іншого як тільки взятися за цю заплутану справу. Кому насправді була вигідна смерть січового стрільця? Що він знав такого заради чого поплатився життям? Сюжет набирає шалених обертів. Тільки Клим Кошовий здатен розплутати такий складний злочин, і як виявилося не один.

Наступна книга серії – «Офіцер із Стрийського парку».

Разделы в которых можно найти данную рецензию:

Відгуки

Тут можете залишити
свій відгук про товар

Відгук
Коментар
Осталось

Оцінка

Кому:
Тема:
Закрити коментар до відгуку
Вгору