Подарочные сертификаты Подарочные сертификаты
 
Увійти
/
Реєстрація
Реєстрація дозволяє Вам користуватись додатковими послугами нашого магазину
Кошик
(044)357 14 40 (050)224 55 56 (093)717 79 30

Доставка по Києву

БЕЗКОШТОВНО
при замовленні від 500 грн.

Рецензия на книгу Таємниця галицького Версалю

18.02.2020 12:27
Книга в даному огляді:

Таємниця галицького Версалю

Автор: Татьяна Пахомова

Издательство: Клуб сімейного дозвілля / Клуб семейного досуга

ISBN 978-617-12-2468-1

Нова книга від переможниці конкурсу «Коронація слова» Тетяни Пахомової переносить нас у вісімнадцяте століття на східні креси Польщі. В фокусі роману праведне і грішне життя польської еліти тих часів: Потоцьких і Мнішеків. Пахомова змальовує зовсім нешляхетне життя привілейованої верхівки суспільства, не шкодуючи їх вдається в такі подробиці, котрі часом шокують. Чого тільки варта сцена п’яної гулянки Анни Ельжбети Потоцької і Марії Амалії Мнішек і їх гріховної забаганки: прилюдні статеві зносини двох карликів: Каролінки і Карлічека. А вранці звичайний похід до костелу, немов нічого й не було. Так, розваги у знаті були ще ті. Мало було їм домашнього театру і оркестру в кристинопільскому замку, мало було їм смачних наїдків і вистояних вин, полювання і рибальства. Цей роман зриває маски зі шляхти і вражає подробицями.

Але головною сюжетною лінією роману «Таємниця галицького Версалю» є, все ж таки, любовна лінія. Молодий спадкоємиць величезних маєтностей і статків Станіслав Фелікс (Щенсний) Потоцький закохався в Гертруду Коморовську із збіднілої шляхти. Історія не нова, правда? Прикладів таких мезальянсів маємо силу силенну в літературній спадщині. Звісно, планів на єдиного сина батьки Потоцького побудували чимало (поріднитися з заможними Мнішеками через одруження з Жозефіною Мнішек і посадити сина на королівський престол), і кохання з простолюдинкою до них не входило. Але кохання, як і хвороба, не зважає на статки і соціальний рівень. В юних серцях зароджується почуття і тільки смерть може стати їм на заваді….

Крім любовної лінії, роман Пахомової має ще одну вагому складову – це міцне і добре відтворене історичне тло твору. Адже, Польща вісімнадцятого століття – це арена міжусобних «війн» польської знаті за королівський престол, за вплив у політичній і економічній сферах, за відстоювання і примножування своїх статків і маєтностей. Погроми повсталих селян, так звана «Коліївщина», рух конфедератів і промосковських кіл влади – все це детально пропрацьовано автором і доступно донесено. З цієї точки зору, твір можна вважати надзвичайно інформативним. Звички, розваги і показна «богобоязнь» заможної шляхти, про яку йшла мова вище, теж додає твору балів.

Основним же меседжем роману є повторення історії. Чи то особистісної (як у родині Потоцьких, бо кожне зло буде покаране), чи то більш глобальної (намагання Росії поглинути народи, країни, землі і одвічна боротьба малого проти великого). Вічне протистояння добра і зла, любові і ненависті, безкінечна зебра життя. Тонка аналогія з сьогоденням.

Разделы в которых можно найти данную рецензию:

Відгуки

Тут можете залишити
свій відгук про товар

Відгук
Коментар
Осталось

Оцінка

Кому:
Тема:
Закрити коментар до відгуку
Вгору