Подарочные сертификаты Подарочные сертификаты
 
Увійти
/
Реєстрація
Реєстрація дозволяє Вам користуватись додатковими послугами нашого магазину
Кошик
(044)357 14 40 (050)224 55 56 (093)717 79 30

Доставка по Києву

БЕЗКОШТОВНО
при замовленні від 500 грн.

Рецензия на книгу Катерина

18.02.2020 12:27
Книга в даному огляді:

Катерина

Автор: Агарон Аппельфельд

Переводчик: Віктор Радуцький, Іван Білик

Издательство: Книги – ХХІ

Серия: Меридіан серця

ISBN 978-617-614-215-7

Агарон Аппельфельд – ізраїльський письменник з українським корінням, номінант на Букерівську премію 2013 року. До восьмирічного віку він проживав на Буковині, котра входила на той час у склад Румунії. Під час Другої світової війни осиротілий Агарон скитався Бессарабією і Буковиною, пізніше опинився в Італії, потім осів в Ізраїлі. Своїм пережитим досвідом письменник ділиться у кожному романі. Питання єврейства, антисемітизму і Голокосту назавжди оселилися у прозі Аппельфельда.

Невеликий роман «Катерина» – чергова спроба автора відповісти на питання: чому так сталося? Чому один народ намагається знищити інший? В чому причина ненависті і спраги до вбивства? Цього разу письменник «перевтілюється» в українську жінку Катерину, щоб поглянути на ситуацію з іншого боку. Не слід проводити аналогію з шевченківською Катериною, книга зовсім не про це. Розповідь ведеться від першої особи, тому книга має риси сповіді.

Катерина народилась і виросла в невеличкому селі, але юні роки погнали її до Чернівців. Вдома життя не було: мати померла, батько пив, господарство занепадало. Але місто не стало для дівчини порятунком, радше тимчасовим прихистком. Воно перемололо життя Катерина на порох, бо вона якось відразу збилася з правильного шляху. Те від чого тікала, зрештою наздогнало її. Перехилити чарку, потім іншу, потім ще одну в зовсім непідходящому місці – шинку, де «відпочивають» низи суспільства, саме його дно. Один коханець, інший, і Катерина сповзає до низу.

Але була ще й інша сторона медалі. Катерина з самого дитинства цікавилася євреями, їхнім побутом та вірою. Одного разу з безодні пияцтва її забирає до себе в будинок служкою пані Роза. Там Катря пускає коріння, стає однією «з них». Чоловік Рози Беньямін дуже порядний, сини Авраам і Меїр виховані. Катерина здобуває сім’ю. Вона виконує всі правила у єврейській родині. Але антисемітські настрої уже гуляли суспільством. Беньяміна і Розу убивають, Катерина ж постановила собі врятувати синів і тікає з ними у село. Вчинком свого персонажу Агарон Аппельфельд показує, що не всі русини (українці) були проти євреїв, що були серед них і хороші люди.

Аппельфельдова Катерина споглядає своє життя крізь роки. Вона поступово витягує з пам’яті найзначущіші події: народження власних дітей, кохання до різних чоловіків, сорокарічне перебування у в’язниці, скитання Буковиною. Катерина повернулась у батьківське село шістдесятирічною бабцею. І тут ще один меседж від Аппельфельда – всі люди повертаються до своїх коренів, витоків.

«Катерина» Агарона Аппельфельда – розповідь про складну долю на тлі епохальних подій.

Разделы в которых можно найти данную рецензию:

Відгуки

Тут можете залишити
свій відгук про товар

Відгук
Коментар
Осталось

Оцінка

Кому:
Тема:
Закрити коментар до відгуку
Вгору