Подарочные сертификаты Подарочные сертификаты
 
Увійти
/
Реєстрація
Реєстрація дозволяє Вам користуватись додатковими послугами нашого магазину
Кошик
(044)357 14 40 (050)224 55 56 (093)717 79 30

Доставка по Києву

БЕЗКОШТОВНО
при замовленні від 500 грн.

Рецензия на книгу Чужі скарби

18.02.2020 12:27
Книга в даному огляді:

Чужі скарби

Автор: Ирина Власенко

Издательство: Vivat Publishing, Віват, Виват

Серия: Книжкова полиця підлітка

ISBN 978-966-942-570-6

Нова книга Ірини Власенко «Чужі скарби» здобула спеціальну відзнаку «Коронації слова» 2017 року за розкриття суспільної теми. І, дійсно, книга заслуговує на таку високу пошану й визнання, бо роман справді вартісний. Він розкриває декілька історичних пластів: від часів Київської Русі до козацтва. Хоча його основні події відбуваються у двадцятому та двадцять першому століттях у двох країнах – Франції і Україні. Бо, як виявилось історії цих країн мають набагато більше спільного, а не тільки постать Анни Ярославни (дочки Ярослава Мудрого), котра стала правителькою Франції.

«Чужі скарби» - це столітня сімейна сага, це історія з родинної скрині. Її ж серцевина – Анні Щербініна, уродженки Франції, українки по крові. Її далекі предки ще у дев’ятнадцятому столітті осіли в Парижі, але свою українську ідентичність пронесли крізь віки. Бабуся Анні щедро частувала онучку оповідками про славетні подвиги козаків-характерників, описувала мальовничу й барвисту Україну, її бездонні чорноземи, щиросердних людей. У Анні склалося стійке враження про рідний край як про Землю Обітовану. Коли за велінням долі у середині п’ятдесятих років її ніжки ступили на рідну землю, її розпачу й розчаруванню не було меж. Але це вже буде потім, після сиротинця у Монжероні….

А спершу були скарби, дивні блискучі камінці у військовій сумці на горищі будинку для дітей-сиріт Другої світової війни. Троє майже дорослих друзів Анні, П’єр та Ліза віднайшли скарб й заховали його у саду під скульптурою Маленького принца. Згодом цьому скарбові будуть приписувати страшні трагедії, котрі будуть трапляться у їхньому житті. Здається скарб несе одні нещастя. Але свою карму камінці виправлять в двадцятому столітті, стануть у пригоді воякові АТО, дітям біженцям…. А ще вони поєднають один часовий ланцюг, розірваний на довгих шістдесят років розлукою двох закоханих сердець. Збігів, щасливих й не дуже випадків у романі Ірини Власенко так багато, що складно втриматися й не розповісти увесь сюжет.

Історія, котру розповідає у своїй книзі письменниця просто неймовірна. У просту й водночас багатогранну сюжетну колізію Ірина Власенко вкладає міцний стержень. Образи, локації, описи, фактаж, історичність, філософічність, навіть мистецька складова твору – все пропрацьовано до найменших деталей. Закоханість авторки в Париж (мені чомусь так здається) проступає на кожнім кроці: вона, як і її герої люблять це місто. Раціональний патріотизм та любов до України, її звичаїв, історії та культури все це притаманне авторці та персонажам роману. Сам сюжет захоплює у полон з перших сторінок. Рекомендую!

Разделы в которых можно найти данную рецензию:

Відгуки

0
Актуальна книга

З великим захопленням прочитав роман І.В.Власенко "Чужі скарби". Надзвичайно чудовий і актуальний твір. Майстерне поєднання автором сучасності та історії українського народу робить роман хвилюючим, злободенним. Його потрібно відправити воїнам АТО. Він надихатиме їх, там стільки глибокої і переконливої інформації про нашу історію і наше сьогодення. Велике спасибі Вам, шановна Ірино Власенко. Чекаємо з нетерпінням нових Ваших творів.

Ответить
Відгук
Коментар
Осталось

Оцінка

Кому:
Тема:
Закрити коментар до відгуку
Вгору