Рецензия на книгу Чтиво

Чтиво

Автор: Джессі Келлерман

Переводчик: Светлана Орлова

Издательство: Фабула

Серия: Бестселер

ISBN 978-617-09-3327-0

Американський письменник Джессі Келлерман у світі славиться своїми екшн-романами та трилерами, найвідомішими серед яких є «Спека», «Біда», «Геній», ну і звісно – «Чтиво». Те що вирізняє автора поміж інших белетристів це – іронічний і саркастичний підхід до відображення дійсності. Нагромаджуючи одну подію за іншою, Джессі Келлерман завжди тримає увагу і пильність читача на високому градусі.

«Чтиво» - роман приголомшливий. Хоча на початку твору так не здавалось. Спершу зав’язувалась цілком банальна історія - двоє давніх друзів письменників: успішний автор трьох десятків бестселерів Вільям де Валле і Артур Пфефферкорн автор-невдаха, чий доробок за двадцять років налічує всього одну книгу. Здається, ось він головний конфлікт тексту – заздрощі на успіх. Але ця думка, як і багато інших думок, у творі хибна. Джессі Келлерман вражає крутими віражами сюжету й марним очікуванням фрази: «І нарешті герой прокинувся, це був лише сон»…

Келлерман творить цілком вигаданий світ (а може добре пародійований реальний, хтозна). Уявіть, десь на євразійському континенті поруч з руїнами радянського союзу існують дві країни демократична Східна Злабія і диктатурна Західна Злабія. З виходом нової книги Вільяма де Валле в цих химерних країнах, поділених непримиримими конфліктами, відбувається надзвичайна ситуація: напад на президента, повстання, втрата урожаю, фінансова криза, масова страта. Так відкривається світова змова проти керованих зовні країн-ворогів. Виявляється у кожній книзі автора бестселерів схований кодовий ключ до майбутніх потрясінь, це і впливає на стан справ. Але Вільям де Валле помирає (а чи справді це так?) й рукопис невиданої книги потрапляє до рук Артура Пфефферкорна, і той редагує його на свій лад, ну і звісно видає. Як це вплине на долю двох країн і, власне, на долю самого Пфефферкорна? Приготуйтеся до карколомного трилера.

Але, крім пригодницького змісту, книга «Чтиво» зачіпає і решту не менш важливих тем: залаштункова кухня народження бестселерів (погодьтеся, це дуже сміливо від автора таких же «скороспілих» бестселерів), функціонування демократій і диктатур у сучасному світі, роль США у світовому порядку чи то хаосі і т.д. З антагоністичного опису двох Злабій випливає ненав’язлива подібність до Східної і Західної Кореї, що і розважає у творі, і страшить.

Роман «Чтиво» сподобається поціновувачам пригод і їдкої іронії, влучних метафор і сюжетної напруги.