Подарочные сертификаты Подарочные сертификаты
 
Увійти
/
Реєстрація
Реєстрація дозволяє Вам користуватись додатковими послугами нашого магазину
Кошик
(044)357 14 40 (050)224 55 56 (093)717 79 30

Доставка по Києву

БЕЗКОШТОВНО
при замовленні від 500 грн.

Рецензия на книгу Брітт-Марі була тут

18.02.2020 12:27
Книга в даному огляді:

Брітт-Марі була тут

Автор: Фредрик Бакман

Переводчик: Ольга Захарченко

Издательство: #книголав

ISBN 978-617-7563-47-0

Фредрік Бакман – сучасний мегапопулярний автор зі Швеції. Він починав з невеличкого блогу, де описував вигадане життя вигаданого персонажа – такого собі старенького воркуна Уве. Дописи Бакмана у мережі набирали шаленої популярності, результатом якої став перший роман «Чоловік на ім’я Уве». Пізніше з’явилося ще дві книги Фредріка Бакмана, сумарні тиражі котрих зашкалюють по всьому світу.

«Брітт-Марі була тут» – третя книга шведського автора. Її головна героїня нам вже знайома з роману «Моя бабуся простить її вибачити» в епізодичній ролі, а тут вона виступає вже в головній. Цей роман про чудернацьку жінку, котра досить довгий час жила не своїм життям в своєрідному коконі, а коли життя «видворило» її з нього, то вона опинилася в скрутному становищі. І мова зовсім не про матеріальний стан, а радше про моральний та емоційний.

Брітт-Марі завжди жила життям чоловіка Кена: приготувати їжу, одяг, прибрати у домі, полагодити одяг, попрасувати та випрати, облаштувати затишок у домі – все, заради комфорту Кена. Брітт-Марі не жила справжнім життям, вона служила Кену, хоч і була офіційно безробітною. Що вражає найбільше й лоскоче феміністкам нерви, так це те, що вона більшого або іншого просто не наважувалась хотіти. Брітт-Марі цілком влаштовувало її сімейне буття протягом сорока років.

Коли шістдесяти трирічна Брітт-Марі дізналася про зраду Кена, її світ умить зруйнувався. Як з цим жити далі? Хатні «послуги», які жінка виконувала з такою наснагою нікому вже непотрібні. Брітт-Марі нікому вже не потрібна. Що робити? І тут Брітт-Марі виходить у великий світ. Ну не зовсім великий, просто жінка чи не вперше робить щось сама і заради себе. У центрі зайнятості її направляють на тимчасову посаду у придорожнє містечко Борг, котре ледь кволіє на обочині: роботи нема, фінансова криза у розпалі, вулицями тиняється непевна молодь, інфраструктура майже відсутня, люди зневірені.

Центр спорту і дозвілля нарешті отримав єдиного працівника – Брітт-Марі. Несоціалізованій жінці доведеться наладнати соціальні зв’язки у містечку Борг, зайняти чимось молодь. Таким чином Брітт-Марі стає футбольним тренером. Тим часом у Борзі вирує життя, хтось закохується, хтось помирає у вуличній бійці, сиротіють діти, бурчать на лавках «старі кошолки», організовується футбольний матч. У це все органічно вплітається Брітт-Марі і стає частиною Борга.

«Брітт-Марі була тут» – надзвичайно зворушлива книга з ексцентричною героїнею, котра причаровує з перших сторінок. Її потрібно читати всім, кому подобається «буркотлива» проза Фредріка Бакмана і його цікавезні персонажі.

Разделы в которых можно найти данную рецензию:

Відгуки

0

весела і водночас сумна книга Фредріка Бакмана, чекаю екранізацію)

Ответить
Відгук
Коментар
Осталось

Оцінка

Кому:
Тема:
Закрити коментар до відгуку
Вгору