Подарочные сертификаты Подарочные сертификаты
 
Войти
/
Регистрация
Регистрация позволяет Вам пользоваться дополнительными услугами нашего магазина
Корзина
(044)357 14 40 (050)224 55 56 (093)717 79 30

Доставка по Киеву

БЕСПЛАТНО
при заказе от 500 грн.

Рецензия на книгу Загублений між війнами

18.02.2020 12:27
Книга в данном обзоре:

Наталка Доляк – відома українська письменниця, драматург та журналіст. Її твори багаторазово отримували премію «Коронація Слова» в різних жанрах, але схоже саме історичний роман є візитівкою письменниці. Нова книга «Загублений між війнами» теж свого роду історична, бо головний герой і події навколо нього реально відбувалися насправді, тай засоби зображення дійсності Доляк обрала суто «відтворювально-історичні». Але не варто наперед боятися перевантаження тексту датами та надмірними фактами – все точно дозовано та виважено.

Отже, роман «Загублений між війнами» це відтворення історичних подій в центрі яких доля однієї людини. Взагалі то, Історія досить невдячна панянка з короткою пам’яттю. Вона пам’ятає полководців, начальників та отаманів, а от маленьких (хоч і видатних) воїнів-мурах ховає у забутті. Ну що ми знаємо про життя дитячого письменника Юрія Будяка (Покоса), чиї дитячі віршики лунають на дитсадкових святах? А життя його було вельми цікаве. Виявляється, він чи не єдиний українець, що брав участь у Другій англо-бурській війні на африканському континенті в 1899-1902 роках. І не просто «відстрілювався», а був завзятим вояком, командиром бригади, з гордістю носив псевдо «УКР». Але просто бути завзятим вояком, щоб увійти в історію замало. Яким же великим було моє здивування, коли на сторінках книги виринув майже нікому невідомий факт! Юрій Будяк (Покос) урятував від смерті полоненого тоді ще кореспондента Вінстона Черчілля. А за те, майбутній прем’єр-міністр Великобританії оплатив проживання та навчання Покоса в Оксфорді. Але через тугу за батьківщиною та недостатнє володіння англійською мовою він так його і не закінчив. Але вже то зовсім інша історія. Саме навколо участі героя у англо-бурській війні і вибудовується сюжет. Звісно, Доляк описує детально і довоєнні події, і післявоєнні. Але все ж таки чільне місце в творі займає саме цей військовий конфлікт. Теж нова тема для сучасних українських письменників. Бо ніхто зараз не пиши про війну бурів за свою незалежність від тогочасної імперіалістичної Великобританії. І це теж завуальована аналогія з подіями українського сьогодення.

Боротьба Юрія Покоса на африканському континенті не єдине випробування мужності. Доля підготувала йому ще багато іспитів: Перша світова війна, революція 1905 року, розпад Російської імперії, створення і участь в УНР, виклики на допити, переслідування за проукраїнську позицію, зрештою п’ятирічне ув’язнення в таборах НКВС: Карагандинському, в Ухті та Воркуто-Печорському. Він отримає звільнення в 1940 і повернеться до Києва, що незабаром опиниться під фашистським чоботом. Невже ще одна, вже третя на його віку, війна?!

Юрій Будяк – не просто загублений між війнами, він згублений війною. Його життя схоже на марафон боротьби, але з дистанції герой зарано зійшов.

Разделы в которых можно найти данную рецензию:

Отзывы

0
Загублений між світами.Наталка Доляк

Написано дуже захопливо,твір мені дуже сподобався,респект автору. Читається дуже легко,всім рекомендую.

Ответить
Отзыв
Комментарий
Осталось

Оценка

Кому:
Тема:
Закрыть комментарий к отзыву
Наверх