Рецензия на книгу Про мишей і людей

Про мишей і людей

Автор: Джон Стейнбек

Переводчик: Сергій Снігур

Издательство: Країна Мрій, KM Publishing

Серия: Сучасна проза

ISBN 978-617-7409-19-8

Лауреат Нобелівської премії з літератури, відомий американський письменник Джон Стейнбек автор гостро соціальних романів відомих на весь світ. З під його пера виходять книги, що зачіпають важливі аспекти життя простого люду. Його вважають «захисником знедолених», адже більшість його книг про тяжке життя американського робітника в часи Великої депресії.

Невеличка повість «Про мишей і людей» вперше виходить українською окремим виданням. Не зраджуючи своїй основній темі творчості, Джон Стейнбек надзвичайно проникливо описує бідування найманих працівників в часи американської кризи тридцятих років. Автору достеменно відомо, як воно велося шукачам заробітку, бо й сам у ті часи був частиною них. І ця повість майже реальна історія.

Повість починається з діалогу двох друзів – шукачів заробітку. Ленні – кремезний дурник, котрому ніяк не вдається приборкати свою силу і знайти міру в тілесному контакті з усіма живими істотами. Джордж – його товариш і свого роду наглядач. Разом вони працюють на сезонних роботах на фермерських господарствах, а як тільки Ленні утне якусь дурницю, їм доводиться втікати і знову поповнювати шеренги безробітних. Вічний коловорот пошуків.

Здається, ось вони вже знайшли начебто непогану ферму: і житло є, і харчі непогані, й інші робітники добре прийняли їх. Якби ж тільки Ленні зумів контролювати свою силу, може б удалося підзаробити грошенят і купити власне угіддя з біленьким будиночком. Власне, ось ця мрія про свій окремий дім з невеличким господарством гріє душу не одному наймиту. Хоча, як зауважує один з героїв, в своєму поважному віці він ні разу не чув, щоб така мрія здійснилася. Але Джордж настільки захоплюється своєю мрією, що здається йому нічого не завадить її здійснити. Якби ж тільки Ленні нічого не утнув. А він таки утнув…

Ця історія про непересічну дружбу двох чоловіків. Вона не може не захопити читача, особливо після розв’язки у фіналі. Вчинок, на котрий зважується врешті решт Джордж заради Ленні вимагає додаткового часу на осмислення природи людської дружби. До цього часу дружба і відданість уявлялась зовсім у різних проявах. Але, як виявилось, буває ще й так.

Твір «Про мишей і людей» - неодноразово було екранізовано, навіть висунуто на здобуття Оскара. А українська театральна компанія «Бенюк і Хосткоєв» поставила театральну постановку за мотивами книги. Не згасає й читацький інтерес. Написана в 1937 році, вона й досі виглядає актуальною. Бо часи пошуків кращих заробітків (трудова еміграція) частина нашого сьогодення.