Подарочные сертификаты Подарочные сертификаты
 
Войти
/
Регистрация
Регистрация позволяет Вам пользоваться дополнительными услугами нашего магазина
Корзина
(044)357 14 40 (050)224 55 56 (093)717 79 30

Доставка по Киеву

БЕСПЛАТНО
при заказе от 500 грн.

Рецензия на книгу Прислуга

18.02.2020 12:27
Книга в данном обзоре:

Американка Кетрін Стокетт буквально увірвалася в літературне життя зі своїм дебютним, і поки що єдиним, романом «Прислуга». Хоча «прем’єра» відбулася ще в 2009 році, відгомін полярності ще й досі лунає в повну силу. Лишень уявіть: тільки за один рік продажів тираж видання сягнув десять мільйонів примірників, роман сто тижнів очолював список бестселерів New York Times, його перекладено сорока мовами світу, і ось, нарешті, книга виходить українською. Щоб сягнути таких висот книга дійсно має бути вартісною, торкатися важливих тем, наштовхувати на певні думки, та й сюжет, врешті решт, має бути не банальним. Так насправді і є.

Тема расової дискримінації для американського суспільства – болюче більмо на оці, що час від часу дає про себе знати навіть зараз. Але, якщо порівнювати з шістдесятими роками приміром, то прогрес звісно є. Афроамериканці хоч і проживають компактними групами, але це вже не штучно створені гетто, та й громадянських прав мають порівну з білими. Зовсім по-іншому було у недалекому минулому і, власне, роман Кетрін Стокетт «Прислуга» саме про це.

Дія роману відбувається в Джексоні, штат Міссісіпі, в шістдесяти роки. До речі саме тут народилася майбутня письменниця і в її сім’ї теж була темношкіра служниця. Головні дійові особи це темношкіра обслуга білих заможних панянок міста. Це саме той рідкісний випадок, коли прислугу поставили в центр оповідки і надали їй слово. Чи не вперше в літературному процесі Америки ми дізнаємось з уст героїні: як це служити білій пані в білому суспільстві расово нетерпимих людей, коли панували сегрегаційні теорії, що швидко підкріплялись практикою. Окремі крамниці для білих і чорних, окремі автобуси, лавки в парках, кінотеатри, перукарні, туалети і т.д.

Але доля підкидає прислузі шанс – висповідатись, розповісти свою історію міс Скітер письменниці початківцю, котра наважується ризикнути всім (майбутнім заміжжям, статусом в суспільстві, навіть життям) заради правди. Тринадцять темношкірих прислуг, звісно під вигаданими іменами, описують часом смішні, часом сумні історії про себе і своїх теперішніх й минулих господинь. Ці історії надзвичайно відверті, мають викривальний характер і цілком закономірно, коли книга з’являється на полицях книгарень то лунає справжній суспільний вибух. Бо кожна з панянок впізнає себе і зеленіє від люті, але є такі що не погребують й іншими методами. Чи вдасться прислузі уникнути розправи? Як зміниться життя міс Скітер після оприлюднення її твору? Чи готове американське суспільство нарешті сприйняти правду? Відповіді на ці питання вам доведеться шукати самостійно.

Разделы в которых можно найти данную рецензию:

Отзывы

Здесь можете оставить
свой отзыв о товаре

Отзыв
Комментарий
Осталось

Оценка

Кому:
Тема:
Закрыть комментарий к отзыву
Наверх