Подарочные сертификаты Подарочные сертификаты
 
Войти
/
Регистрация
Регистрация позволяет Вам пользоваться дополнительными услугами нашего магазина
Корзина
(044)357 14 40 (050)224 55 56 (093)717 79 30

Доставка по Киеву

БЕСПЛАТНО
при заказе от 500 грн.

Рецензия на книгу Нижче

18.02.2020 12:27
Книга в данном обзоре:

Нижче

Автор: Кіра Малко

Издательство: Нора-Друк

Серия: Читацький Клуб

ISBN 978-966-688-022-5

Дебютний роман «Нижче» Кіри Малко у 2017 році здобув Третю премію Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова». Рідко коли перша книга автора-початківця так влучно стріляє. Бо, сучасна українська проза якось не часто торкається таких тем і локацій, як роман «Нижче».

Нетрадиційне кохання, заробітчанство, виробниче середовище – це коло тем, які розкриває Кіра Малко. Роман «Нижче» - це багатослівна оповідь безтями закоханої героїні до недосяжної А.. Це справжній психологічний текст, де дія точиться майже на одному місці, а сюжетом рухають емоційні стани.

Киянка Поліна з двома вищими освітами наймається на півроку на шикарний американський круїзний лайнер простою обслугою. До цього вона працювала в досить успішній фірмі, але раптом пориває з роботою за спеціальністю. Заточити себе, розумну і перспективну, на шість місяців у люксову бляшанку, щоб з натягнутою посмішкою обслуговувати пасажирів, прибирати, мити, подавати – щоб утнути таке, мають бути поважні причини. І вони насправді є.

Але спершу Поліна має відкрити для себе іншу планету – дев’ятнадцятипалубний лайнер, триста метрів довжиною, де насолоджуються життям більш як три тисячі пасажирів, а їм служать тисячу двісті членів екіпажу. Це різні рівні існування, де безліч правил і розпоряджень, тренувальних сирен, навчань і покращення сервісу. Всі кру-мембери (члени команди) родом з різних країн, - такий собі Ноєвий ковчег всіх рас.  Як правило, найнижче за рангом ті, що приїхали з найбідніших, в них і платня найнижча співвідносно з курсом долара щодо національної валюти. Філіппінці, мексиканці, росіяни, українці, чилійці, американці, італійці – кожен «котирується» на борту, як його країна в світі. Загалом Кіра Малко робить таку собі екскурсію «нутрощами» лайнера, де все чітко підпорядковано, продумано, розписано похвилинно, де все працює злагоджено, як один організм. З цієї сторони книга дуже пізнавальна. Як ви думаєте: що таке какарелла?

Інший бік роману – це внутрішні переживання Поліни, точніше її причина втечі з землі в океан. Кохання-хвороба до А., яке «заморожує» в собі на певен час героїня, згодом вивільняється і випускає пагін, як рак метастазує, якщо не зробити «хімії». Хімією для Поліни є алкогольні вечірки для кру-мемберів в кру-барі, дискотеки, заборонені палуби для прогулянок персоналу. Дівчина витискає максимум з жорстко регламентованого існування обслуги на лайнері, вона бере усе, «юзає» людей на повну. Бо користується загальноприйнятим правилом: «Все, що відбувається на кораблі, залишається на кораблі». Тому всі «кру» зраджують, короткочасно закохуються, розбивають серця і знову склеюють їх до наступного контракту, але все це між сомою – нижче ватерлінії, у нетрях кишківника круїзного лайнера. Про тих, хто вище, у книзі зовсім не йдеться. Справжнє відбувається нижче.

Вражаючий глибоко психологічний роман, де є порівну: і смішне, і сумне.

Разделы в которых можно найти данную рецензию:

Отзывы

0

я такого еще не читала от нашего автора, свежо

Ответить
Отзыв
Комментарий
Осталось

Оценка

Кому:
Тема:
Закрыть комментарий к отзыву
Наверх