/
(044)357 14 40 (050)224 55 56 (093)717 79 30

Рецензия на книгу Ініціація

18.02.2020 12:27

Ірина Іванівна Чернова ­- це Люко Дашвар. Вона заявила про себе в 2007 році, коли отримала ІІ премію в престижному конкурсі письменників «Коронація слова» за твір «Село не люди». Авторка має титул «Золота письменниця України», це означає, що загальний наклад її творів перевищує 100 тисяч. Насправді кількість книжок давно досягла позначки у 300 тисяч.

Книга «Ініціація» - це її останній роман, який довго очікувала фанати, що з’явилися протягом 10 років від початку творчості. Твір складається з чотирьох історій, на перший погляд окремих, але насправді об’єднаних загальною темою. Темою ініціації. Саме слово означає стан речей, коли людина внаслідок якоїсь дії або ритуалу повинна піднятися над суспільством або над собою. Що саме повинні зробити герої?

Книга «Ініціація» описує сучасне життя. Стара Костомарова опиняється в глухому селі, куди її запроторила «чорні ріелтори», яким вона довірилася. Там їй допомагають місцеві жителі, дають притулок. Герман, молодий чоловік, зглянувся над старою і намагається вирішити її проблему. Про сумну історію старої він, між іншим, розповідає молодій красуні, киянці Меланії.

Кожен з цих героїв живе своїм життям. В Меланії, наприклад, з’являється кохання до красунчика Блейка, який зрадив дівчину, змусивши її страждати. Вона бачить сновидіння, що доводять її до нестями. В одному з них Меланія побачила стару і зрозуміла, що повинна їй допомогти. Але як?

Книга «Ініціація» як жанр не піддається чіткому визначенню. В кожного на слуху історії про старих, яких обдурюють не тільки ріелтери, а навіть близькі люди, викидаючи їх на вулицю без засобів до існування. І це реалізм нашого життя. Страшні сновидіння Меланії – щось із містики, а сам вир подій, коли герої повинні зустрітися і не зустрічаються – психоделіка.

В чому ж зміст ініціації, на який робить акцент авторка? Всі події крутяться навкруги випадку старої Костомарової. І Меланія, і Герман повинні довести собі свою людяність, порядність, піднятися над власними дрібними інтересами, тобто пройти ініціацію. Чи вдасться їм це?

Книга «Ініціація» продається в магазині «Букля».

0

книга ініціація люко дашвар зовсім не схожа на ранні роботи автора. більш сумна, з атмосферою розчарування та безнадії