/
(044)357 14 40 (050)224 55 56 (093)717 79 30

Рецензия на книгу Мітфордські вбивства

18.02.2020 12:27

Джессіка Фелловз – відома авторка бестселерів за версією The New York Times, а також племінниця славнозвісного Джуліана Фелловза, англійського аристократа, письменника, сценариста та режисера. Для поціновувачів якісних британських серіалів («Абатство Даунтон», «Доктор Торн») і книг про аристократів («Сноби», «Белгравія») прізвище Фелловз багато про що розкаже. Кінороботи та романи обох Фелловзів користуються шаленою популярністю.

Новий детективний роман Джессіки Фелловз «Мітфордські вбивства» має реальне підґрунтя. Події, що розгортаються у книзі, дійсно мали місце на початку двадцятого століття. Сюжет твору так майстерно закручено, що тільки наприкінці розкривається головна інтрига. А ще письменниця так захопливо й заповзято вводить читача в оману щодо винуватця злочину, що коли падає фінальна завіса, то просто диву даєшся – як їй це вдалося?

Реальна історія була така: на ветерана медичної військової служби, шістдесятирічну медсестру Флоренс Найтінгейл Шор (хресниця своєї відомої тезки, котра власне заснувала медсестринство) у потязі Лондон-Гаммерсміт було скоєно напад. А вже за кілька днів літня жінка померла у лікарні. Злочин так і не було розкрито. Суспільство просто приголомшив цей напад, адже було вбито поважну людину, котра пройшла декілька воєн у якості медсестри й поклала сорок років власного життя на порятунок інших. Отже, за основу Джессіка Фелловз взяла цю історію, але повністю змінила кінцівку: у романі вбивцю все ж таки знаходять. І це просто приголомшує.

Якщо поліція майже одразу закриває справу як нерозкриту, бо убивця діяв дуже обережно й не залишив слідів, то знаходяться двоє небайдужих, котрі з власної ініціативи продовжують розслідування. Їх дивним чином звели обставини, трапилося це на вокзалі. Це двадцятилітня Луїза Кеннон, котра поспішала на співбесіду у заможний будинок Мітфордів, щоб працювати там помічницею няні. І поліціянт залізниці Гай Салліван, котрого зачепила історія вбивства Флоренс Найтінгейл Шор і він не став миритися із закриттям справи. Так от, через власну цікавість і гіпертрофоване почуття справедливості ця парочка знайомих стає до справи, вплутуючи сюди й Мітфордів та й всіх знайомих.

Провадячи своє розслідування, Гай та Луїза потрапляють в різні халепи, й коли здається, що справу просто не розкрити, щасливий випадок знову їм допомагає. Загалом, історія дуже захоплива, авантюрна і часом непередбачувана, особливо що стосується розгадки. Книга сподобається всім поціновувачам класичних британських детективів.