Рецензия на книгу Доктор Качіоні

18.02.2020 12:27

Доктор Качіоні

Автор: Галина Журба

Издательство: Апріорі

ISBN 978-617-629-353-8

Галина Журба (справжнє прізвище Домбровська) – українська письменниця, котра жила й творила в буремному двадцятому столітті. Доживати свої роки була змушена в еміграції з цілком зрозумілих причин, але найкращі свої твори Галина Журба написала в Україні. Напів полька з дворянського роду вона обрала для себе українську ідентичність.

Невеличка повість «Доктор Качіоні» в момент виходу в 1943 році зажила слави скандальної, нині її важко такою вважати, бо речі котрі відбуваються у творі тепер не шокують, а увійшли в наше звичне життя. Ну кого зараз здивуєш шлюбом, де чоловік старший за дружину на двадцять років? Але повість Галини Журби крім своєї минущої «скандальності» має ще багато цікавинок, як от життя містян в часи міжвоєнного двадцятиліття. А ще наявна найголовніша зваба для читача взятися за книгу – рекомендація від Юрія Винничука на палітурці. Ослухатись знаного галичанина – ну це майже злочин для поціновувача справжньої літератури.

Сюжет вибудовується довкола постаті оповідача – Тинецького, котрий зустрівшись зі своїм безіменним другом на міському цвинтарі й натрапивши на могилу Женічки Качіоні береться розповідати її історію. Співбесідники просиджують всеньку ніч, аж поки все не буде згадано й розказано. Історію доктора Качіоні і його молодої дружини ми дізнаємося з вуст Тинецького, свідка, а подекуди й учасника всіх подій.

Це була справжня сенсація для початку двадцятого століття – сорокарічний лікар-одинак з демонічними очима та таємницями одружується з нікому невідомою провінціалкою дев’ятнадцятирічною Женею, перевозить її до міста, виводить у світ, посипає грошима й коштовностями. Дівчина була не тільки молода, а ще й вродлива та легковажна, тому одразу потрапляє в тенета «несерйозних молодих людей», котрим дай лише позабавитись. А кругом гримлять бали та звані вечірки, шампанське ллється рікою, грають грамофони та шарудять ніжки по паркету. А вже здалеку долинають гармати Першої світової, але кому до того діло, може то феєрверк?!

Розвиток сюжету легко передректи: молодість бере своє, кохання туманить голову. Але як вчинить доктор Качіоні, котрого позаочі нарекли масоном. Пробачить, помститься, закриє свої чи чиїсь очі? Питань справді не бракує, враховуючи те, що Женічка Качіоні прожила лише двадцять літ. Думаєте просто вб’є її або його? Повірте, фінал повісті й вчинок доктора Качіоні все ще тягне на «скандальний» й «сенсаційний» і в наш час.

«Доктор Качіоні» - цікава повість з присмаком сенсаційності та пікантності. Рекомендую!