Подарочные сертификаты Подарочные сертификаты
 
Войти
/
Регистрация
Регистрация позволяет Вам пользоваться дополнительными услугами нашего магазина
Корзина
(044)357 14 40 (050)224 55 56 (093)717 79 30

Доставка по Киеву

БЕСПЛАТНО
при заказе от 500 грн.

Рецензия на книгу Амазонка. Київ—Соловки

18.02.2020 12:27
Книга в данном обзоре:

Амазонка. Київ—Соловки

Автор: Валентин Чемерис

Издательство: Фоліо, Фолио

Серия: Історія України в романах

ISBN 978-966-03-7597-0

Український письменник Валентин Чемерис автор історичних та фантастичних романів, гумористичних творів, збірок жартівливих оповідань, а також есеїв. Найбільшу увагу прийнято приділяти саме історичній спадщині автора. Можна навіть вивчати історію України, читаючи його книги, що виходять у видавничій серії «Історія України в романах». Й дана книга якраз звідти.

Книга Валентина Чемериса «Амазонка. Київ - Соловки» складається з двох окремих текстів, присвячених діячам української літератури – Олені Телізі й Миколі Вороному. Хронологічно ж видання охоплює криваві роки сталінського червоного терору першої половини двадцятого століття.

Повість «Амазонка» має пояснюючий підзаголовок – «Повість із життя Оленки Шовгенової, яка стала Оленою Телігою» й являє собою глибоке переосмислення мінливої долі видатної української поетеси, активної діячки руху за незалежність України, патріотки, членкині ОУН, котру фашисти розстріляли у Бабиному Яру в лютому 1942 року. Досить цікавим біографічним моментом є той факт, що Теліга народилася й виросла в Петербурзі у російськомовній родині, в російській культурі, коли все українське зневажалося (мова, співи, творчість). Але дізнавшись, що в неї тече українська кров, обрала для себе українську ідентичність, вивчила мову, перейнялася історією й боротьбою за незалежність. Звісно були поневіряння, вигнання, еміграція до Чехословаччини, де вона разом з іншими українцями розбудовувала осередок української культури. Коли німці окупували Київ, Олена Теліга вирушає до нарешті звільненої від совєтів столиці. Тоді ОУН покладали великі надії на співпрацю з німцями, але їх членів заманювали, щоб стратити, як Олену Телігу (й багатьох інших діячів і борців за українську державу) у Бабиному Яру.

Роман-есе «Київ - Соловки» Валентина Чемериса теж розповідає про загибель найкращих представників творчої еліти української нації. Письменник проводить паралелі між двома мистецькими родинами – Вороних (Миколи й Марка) і Крушельницьких (Антона й Івана), де батьки й їх сини були поетами, чиї долі зламав червоний терор.

Українська література особливо двадцятого століття мартирологійна, тобто це література страждання. У біографії майже кожного письменника минулого століття є стандартний набір слів та понять: заборона творчості, заслання, ув’язнення, розстріл. Цими двома творами, що ввійшли до книги, Валентин Чемерис тільки підтверджує ці тези. Додаючи «декоративні» деталі до сухих шкільних чи університетських біографій Олени Теліги й творчих тандемів Вороних та Крушельницьких, письменник виносить на передній план не долю письменника-творця, а долю людини, котра багато страждала, а потім упала жертвою кривавого монстра Сталіна.

Також книга містить чималі документальні вставки (досьє, протоколи засідань, судові й слідчі матеріали, накази й розпорядження). Твір Чемериса зацікавить істориків, біографістів, й простих читачів також.

Отзывы

Здесь можете оставить
свой отзыв о товаре

Отзыв
Комментарий
Осталось

Оценка

Кому:
Тема:
Закрыть комментарий к отзыву
Наверх