Подарочные сертификаты Подарочные сертификаты
 
Войти
/
Регистрация
Регистрация позволяет Вам пользоваться дополнительными услугами нашего магазина
Корзина
(044)357 14 40 (050)224 55 56 (093)717 79 30

Доставка по Киеву

БЕСПЛАТНО
при заказе от 500 грн.

У нас, в Аушвіці...

У нас, в Аушвіці... - купить и читать книгу
Кликните на картинку для расширенного просмотра
0.00
0 отзывов
Артикул:139247

Характеристики книги "У нас, в Аушвіці..."

Издательство:

Год издания: 2014

Количество страниц:

272

Язык:

Русский

Переводчик:

ISBN:

978-617-614-075-7

Переплёт:

Твердый

Формат:

88x62/16 (135x210 мм)

Вес:

352 г

Описание книги «У нас, в Аушвіці...»

Моторошна сила прози Боровського полягає в тому, що він із якоюсь потойбічною – по той бік добра і зла – стилістичною байдужістю показує нам будні табірного комплексу Аушвіц-Біркенау. Ось задимлений єврей із зондер...

Описание книги «У нас, в Аушвіці...»

Моторошна сила прози Боровського полягає в тому, що він із якоюсь потойбічною – по той бік добра і зла – стилістичною байдужістю показує нам будні табірного комплексу Аушвіц-Біркенау. Ось задимлений єврей із зондеркоманди розповідає під регіт колег, як він мало не особисто заштовхнув до газової камери батька, щоб не опинитися в ній самому; ось вродлива молода жінка, яка вдає, що розпачливе «мамо!» і простягнуті до неї дитячі рученята її не стосуються, бо бездітні жінки мають шанс потрапити на роботу і вижити; а ось і футбол на майданчику, повз який ведуть кілька тисяч «запрошених до газу» – і в проміжку між двома кутовими встигають їх умертвити… Так, на відміну від чорно-білих совєтських фільмів про війну, табірний світ не був поділений на «наших і німців», а становив складну соціальну систему зі своєю ієрархією і корупцією, зі своїми щасливчиками і невдахами, з інтриґами і заздрістю, з коханням і зрадами, ну і з симфонічними концертами – на тлі підрум’яненого крематоріями неба за вікном.

Тадеуш Боровський
Польша, 12.11.1922 - 03.07.1951

Тадеуш Боровський - польський поет, критик і публіцист.

Читать полностью

Отзывы о книге «У нас, в Аушвіці...»

Здесь можете оставить
свой отзыв о товаре

Отзыв
Комментарий
Осталось

Оценка

Кому:
Тема:
Закрыть комментарий к отзыву
Рецензии

Рецензия на книгу У нас, в Аушвіці...
2020-02-18 12:27:57

Проза польського письменника Тадеуша Боровського читається й сприймається не просто, але запам’ятовується на довго. Адже, всі ті страшні «буденні» сцени описані в його книгах важко забути або хоча б співвіднести з творами інших письменників на концтабірну тему. Переживши кількарічне ув’язнення в декількох концентраційних таборах, в тому числі Аушвіці і Дахау, Боровський просто описує в книгах своє виживання в умовах тотальної втрати людських рис, вилюднення та деградації. Виявляється, той шар культурних та цивілізаційних нашарувань в людській природі надзвичайно тонкий та крихкий. Як тільки людина постає перед вибором між життям і смертю, вона скидає всі оболонки людяності, перетворюючись на особу з тваринними інстинктами. Стираються межі людських взаємин в тому числі і родинних, нівелюються поняття совісті, моралі, справедливості – людина стає «механізмом запрограмованим на виживання за будь-яку ціну». І це надзвичайно страшно.

Загалом, твори на тему концентраційних таборів можна віднести до «чорних» і «білих». Одні описують безперервні смерті в газових камерах, в печах, хвороби і неминучу смерть, тяжку працю і смерть, голод, холод і смерть. Інші – занадто героїзують та «вибілюють» персонажів книги, зокрема жертв, повністю відкидаючи моральність і спосіб їх виживання. Проза Боровського вибухає безжальною правдивістю, описує сто відтінків буденності табірного життя. Ми дізнаємося багато подробиць з укладу та організації життя ув’язнених (поділ на соціальні групи з огляду на виконувану роботу, адже запихали людей і вимітали попіл з газових і пічних камер теж в’язні, прибирали та готували їжу теж в’язні). Фактично всю брудну роботу виконували табірники. І кожний з них намагався вижити у свій спосіб (там обділивши такого ж в’язня обідом, там видравши золотого зуба у напівживого, щоб потім обміняти на цигарки або на хліб). Дізнаємось про будинки розпусти на території Аушвіцу та систему заохочення в’язнів, винагороди за віддану службу. Несподіванкою виявляється й культурне життя полонених (концерти, бібліотека, футбольні матчі). Всі ці буденні табірні речі і розповідає автор, переживши і, врешті решт, виживши в цій філії пекла на землі. Вражає сам тон книги, саркастичний та удавано відсторонений. Описуючи сцени, коли мати з напівживим малюком, усвідомивши неминучість загибелі в газовій камері і її самої, і дитини, відмовляється від неї заради свого спасіння, автор робить це настільки буденним та звичним тоном, немов розказує якийсь жартівливий дотеп. Це стосується і сцени коли син запихає батька до камери. Такі моменти в книзі непоодинокі. Це вражає надзвичайно. Особливо тоді, коли усвідомлюєш, що то все було насправді. Цим проза Тадеуша Боровського і вирізняється від інших.

Ця непроста книга не для пересічного читача. Вона для загартованих подібною прозою інших письменників, котрим вдалося вижити і описати це все в своїх творах.

Зміщення спектра

Януш Леон Вишневський

290 
Купить
Фактор кохання

Анна Лачина

190 
Купить
Акації квітнуть. Монтажі

Дебора Фогель

60 
Купить
Сатурн

Яцек Денель

120 
Купить
Кривоклят

Яцек Денель

260 
Купить

Разделы, в которых можно купить "У нас, в Аушвіці..."

Наверх