Подарочные сертификаты Подарочные сертификаты
 
Войти
/
Регистрация
Регистрация позволяет Вам пользоваться дополнительными услугами нашего магазина
Корзина
(044)357 14 40 (050)224 55 56 (093)717 79 30

Доставка по Киеву

БЕСПЛАТНО
при заказе от 500 грн.

Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма

Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма - купить и читать книгу
Кликните на картинку для расширенного просмотра
Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма - купить и читать книгу
Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма - купить и читать книгу
Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма - купить и читать книгу
Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма - купить и читать книгу
0.00
0 отзывов
Артикул:155642

Характеристики книги "Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма"

Год издания: 2017

Количество страниц:

544

Язык:

Украинский

ISBN:

978-617-679-446-2

Переплёт:

7БЦ - твердый

Формат:

74×108/32 (130x165 мм)

Вес:

450 г

Описание книги «Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма»

У центрі нового роману Наталки Сняданко особиста історія одного з найекстравагантніших членів імператорської родини Габс­бурґів — Вільгельма, більше відомого в Україні за бойовим псевдонімом  Василь Вишиваний. У...

Описание книги «Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма»

У центрі нового роману Наталки Сняданко особиста історія одного з найекстравагантніших членів імператорської родини Габс­бурґів — Вільгельма, більше відомого в Україні за бойовим псевдонімом  Василь Вишиваний. У романі його українську ідентичність розширено уявною — ймовірною — частиною біографії. У ній він не помирає у стінах Лук’янівської в’язниці, як відбулося насправді, а опиняється в радянському Львові, одружується, виховує сина й онуку, разом із дружиною, котра походила з давньої львівської родини, намагається пристосуватися до нової суворої дійсності. Водночас цей роман — історія кількох родин, країн, епох, воєн і міжвоєнь. Це — віддзеркалення австрійського в польському, польського — в австрійському, українського — в радянському і навпаки. Це — галицький мікрокосмос у кількох поколіннях і кількох епохах із притаманними лише цьому закутку Європи химерними поєднаннями мовних, кулінарних, звичаєвих реалій та людських доль, пере­повідання яких часто є набагато химернішим і фантастичнішим за будь-яку літературну фікцію.

Отзывы о книге «Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма»

Здесь можете оставить
свой отзыв о товаре

Отзыв
Комментарий
Осталось

Оценка

Кому:
Тема:
Закрыть комментарий к отзыву
Рецензии

Рецензия на книгу Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма
2020-02-18 12:27:57

Українська письменниця Наталка Сняданко за освітою філолог. Крім власне письменницької праці займається ще й перекладами з польської, німецької та російської мов. Її твори виходили теж виходили цими мовами, але найбільшого схвалення досягли саме в Польщі.

Новий роман Наталки Сняданко «Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма», що увійшов до короткого списку Книги Року ВВС-2017 - це вдалий приклад белетризованої біографії надзвичайно цікавої особистості про яку мало що відомо пересічному українцеві. Принц Вільгельм Франц фон Габсбург – нащадок трону Австро-Угорської імперії, несподівано для численної ерцгерзької родини обирає українську ідентичність: вивчає мову, історію, літературу, звичаї і традиції. Для тогочасної імперії (до якої входила західна Україна) українці стабільно асоціювалися з неуками, холопами, голим-босим селянством. Зовсім «немодно» було перейматися долею українців, наслідувати культуру, вивчати історію. Але Вільгельм був надзвичайно неординарною особистістю і якимось чином роздивився в нашому народі певну родзинку.

Більш того, в парламенті Австро-Угорської імперії він відстоював українське питання (автономія в складі імперії), намагався хоч якось покращити життя: й побутове, й освітнє, й культурне. А під час Першої світової війни очолив спеціальний підрозділ українських військових, котрі подарували йому вишиванку. Отже, псевдонім Василь Вишиваний походить саме з цих часів.

Після розпаду імперії співпрацював з головними діячами УНР та Січовими Стрільцями, він щиро вірив у відродження України. Але радянські табори проковтували й не таких діячів. Така доля чекала й на Вільгельма…

Саме з цього моменту Наталка Сняданко подає нам альтернативну історію ерцгерцога. У романі «Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма» головний герой не помирає в 1947 році, а намагається якось вижити в зміненій реальності у Львові. Як може пристосуватись до радянської дійсності аристократична особа, котра звикла до цілком іншого побуту, комфорту й умов? Сняданко настільки достовірно й проникливо описала не тільки зовнішні зміни в новому способі життя містян, а й заглибилася в особистий простір на прикладі Вільгельма. Історія, котру подає авторка, виглядає часом комічно, часом трагічно, але безперечно вона розповідає багато досі невідомих фактів. Цей твір майже історія цілого двадцятого століття, бо особистісна історія героя доторкається до глобальної.

«Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма» - ще й розлога сімейна сага про нащадка трону, де контрастують роки дитинства й юності (розкішні помешкання, морські подорожі, елітарне товариство аристократичних друзів) й малозабезпечена зрілість і старість убогої реальності радянського Львова (маленькі кімнати, скромна обстановка, дефіцит найнеобхідніших речей). Все це антагоністи буття Вільгельма.

Цей роман надзвичайно цікавий як і з точки зору альтернативної історії, так і з точки зору сімейної історії. Дуже вдалий твір.

Лідери, що змінили світ

Олекса Пидлуцкий

360 
Купить
Трамп vs світ

Филип Ракер

300 
Купить
Бенджамін Франклін. Автобіографія

Бенджамин Франклин

420 
Купить
Pocket Michelle Wisdom

360 
Купить
Наверх