Подарочные сертификаты Подарочные сертификаты
 
Войти
/
Регистрация
Регистрация позволяет Вам пользоваться дополнительными услугами нашего магазина
Корзина
(044)357 14 40 (050)224 55 56 (093)717 79 30

Доставка по Киеву

БЕСПЛАТНО
при заказе от 500 грн.

Гойдалка дихання

Гойдалка дихання - купить и читать книгу
Кликните на картинку для расширенного просмотра
0.00
0 отзывов
Артикул:46334

Характеристики книги "Гойдалка дихання"

Издательство:

Год издания: 2011

Количество страниц:

288

Язык:

Русский

ISBN:

978-966-03-5502-6

Переплёт:

7БЦ - твердый

Вес:

300 г

Описание книги «Гойдалка дихання»

Герта Мюллер (нар. 1953 р.) — німецька письменниця з румунським корінням, лауреат багатьох престижних літературних нагород та Нобелівськоі премії з літератури 2009 року. Одна з головних тем її творів — повоєнн...

Описание книги «Гойдалка дихання»

Герта Мюллер (нар. 1953 р.) — німецька письменниця з румунським корінням, лауреат багатьох престижних літературних нагород та Нобелівськоі премії з літератури 2009 року. Одна з головних тем її творів — повоєнні долі німецької меншини Румунії. Цій темі присвячений і роман «Гойдалка дихання», що перекладений українською мовою вперше. На початку 1945-го Леопольда Ауберга, як і багатьох румунських німців, вивезли на примусові роботи в Україну. Що чекало їх у майбутньому — ніхто й уявити собі не міг. Леопольд тоді добре запам’ятав прощальні слова своєї бабусі: «Я знаю, ти повернешся». Ці слова супроводжували його усі жахливі роки у таборі, вони протидіяли «янголу голоду», що завжди кружляв довкола, і тримали хлопця у житті. Він повернувся додому, та це було повернення в інший світ, не в той, що він пам’ятав і де йому вже не було місця.

Отзывы о книге «Гойдалка дихання»

Здесь можете оставить
свой отзыв о товаре

Отзыв
Комментарий
Осталось

Оценка

Кому:
Тема:
Закрыть комментарий к отзыву
Рецензии

Рецензия на книгу Гойдалка дихання
2020-02-18 12:27:57

Німецька письменниця румунського походження Герта Мюллер в 2009 році здобула одну з найпрестижніших премій світу – Нобелівську в галузі літератури. Хоча до цієї високої нагороди були й інші не менш авторитетні.

Темою майже всіх творів авторки є незгойна рана Румунії – співпраця з Гітлером в часи Другої світової війни, злочинний диктаторський режим Антонеску, а також відповідальність перед світом за злочини проти людства. Власне, про розплату за ці свідомі й несвідомі гріхи і йдеться у романі «Гойдалка дихання».

Колись подорожуючи до свого рідного румунського села й розпитуючи людей про пережитий досвід (цю тему румунські німці завжди обходили стороною, не виносили сміття з хати), Герта Мюллер натрапила на цілий пласт замовчуваних історій, котрі помирали разом з їх носіями. Записати, поширити, щоб не забути й не повторити, тим самим перепросивши у цілого світу – здавалося б, цілком виправдана мета. Але тим самим Герта Мюллер викликала на свою голову грозу, тому виїхати з країни виявилося найкращим рішенням. І вже на чужині разом з румунським поетом Оскаром Пастіором стають до написання «Гойдалки дихання».

Прототипом головного героя роману Лео Ауберга є саме Оскар Пастіор, й власне ця книга – про його пережитий досвід перебування в радянському трудовому таборі після перемоги над фашизмом (тоді всіх німців і тих, хто співпрацював з ними відправляли до таборів праці на відбудову країни). Вісімнадцятирічний Лео потрапляє в Донецьку область спочатку до Новогорловки, потім до Ясинуватої, де гарує на коксохімічному заводі, вугільних шахтах, цементному виробництві, навіть у колгоспі. Його персональна розплата за фашизм – це покласти своє здоров’я, свої молоді роки на жертовник індустріального прогресу чужої країни, спричинитись до її процвітання.

Про умови, про табірне життя, про голод, холод, клопи і воші, про внутрішні порядки й субординацію, про наругу й знущання Оскар Пастіор знає зі свого досвіду, бо й сам пройшов п’ятирічне трудове ув’язнення. (Потім він запише це в чотири загальні зошити, а Герта Мюллер зробить з цього роман). Він просто вкладає свою історію в уста юного Леопольда Ауберга. Ось ця правдивість і достовірність робить текст настільки живим і вражаючим, де кожне слово кровить й скніє внутрішнім змістом. А які страшні образи використовує автор – Янгол Смерті, Янгол Голоду. Зовсім прості речі – їсти, пити, спати, вільно пересуватися, набувають ритуальності й значимості.

П’ять довгих тяжких років перебував Лео у таборі на Донбасі, він повернувся додому двадцяти трирічним стариганом з погаслими очима, з єдиним бажанням – забути. Але чи можливо позбутися тих жахіть, котрі приходять уві сні, котрі вриваються у буденну реальність: чи то крихти хліба, котрі змітаються на долівку, чи сигнал трамваю, котрий нагадує звук вагонетки, чи жар каміну, схожий на пащу доменної печі? Як пережити випробування спогадами?

Мовні ґрати / Sprachgitter
Мовні ґрати / Sprachgitter

Пауль Целан

300 
Купить
Коварство и любовь

Фридрих Шиллер

40 
Купить
Шепіт

Изабель Абеди

270 
Купить
Три п'єси з екзилю

Бертольт Брехт

350 
Купить
Орли та янголи
Орли та янголи

Юлія Це

27 
Купить

Разделы, в которых можно купить "Гойдалка дихання"

Наверх