Подарочные сертификаты Подарочные сертификаты
 
Войти
/
Регистрация
Регистрация позволяет Вам пользоваться дополнительными услугами нашего магазина
Корзина
(044)357 14 40 (050)224 55 56 (093)717 79 30

Доставка по Киеву

БЕСПЛАТНО
при заказе от 500 грн.

Дороги й середохрестя

Дороги й середохрестя - купить и читать книгу
Кликните на картинку для расширенного просмотра
Дороги й середохрестя - купить и читать книгу
Дороги й середохрестя - купить и читать книгу
Дороги й середохрестя - купить и читать книгу
Дороги й середохрестя - купить и читать книгу
0.00
0 отзывов
Артикул:126774

Характеристики книги "Дороги й середохрестя"

Автор:

Год издания: 2016

Количество страниц:

352

Язык:

Украинский

ISBN:

978-617-679-229-1

Серия

Переплёт:

7БЦ - твердый

Формат:

84×108/32 (130x200 мм)

Вес:

500 г

Описание книги «Дороги й середохрестя»

Ця книжка — спроба розглянути найцікавіші тенденції й повороти, зміни і зміщення, розломи і зсуви у складному й контроверсійному українському літературному розвитку ХХ–ХХІ століть. Велику увагу відведено автобіогра...

Описание книги «Дороги й середохрестя»

Ця книжка — спроба розглянути найцікавіші тенденції й повороти, зміни і зміщення, розломи і зсуви у складному й контроверсійному українському літературному розвитку ХХ–ХХІ століть. Велику увагу відведено автобіографічному дискурсу. Видатний письменник завжди цікавий читачеві не лише своїми текстами, а й біографією, тими аспектами особистого досвіду, які наснажують художній твір, так чи так відбиваються у сюжетах, психології персонажів, навіть в обмовках, шифрах, грі приховування / (напів)відкривання. Мозаїка стилів, шукань, художніх прямувань, творчих біографій розгортається у зверненні до текстів Олександра Довженка, Миколи Бажана, Майка Йогансена, Юрія Косача, Оксани Забужко, Сергія Жадана. Попри те, що саме міжґенераційні конфлікти й рухають мистецький розвиток, бунтівливі діти все ж багато чим завдячують своїм «літературним батькам». Бо від традиції конче треба втікати, але ніколи не можна втекти.

Отзывы о книге «Дороги й середохрестя»

Здесь можете оставить
свой отзыв о товаре

Отзыв
Комментарий
Осталось

Оценка

Кому:
Тема:
Закрыть комментарий к отзыву
Рецензии

Рецензия на книгу Дороги й середохрестя
2020-02-18 12:27:57

«Дороги й середохрестя» - це збірка літературознавчих есеїв професорки Києво-Могилянської Академії, лауреатки державної Шевченківської премії Віри Агеєвої. У даному виданні українська літературознавиця максимально відійшла від академічного викладу матеріалу, намагаючись таким чином спростити перцепцію поданої інформації про видатних постатей української культури XX-XXI століть.

Книга «Дороги й середохрестя» складається з двох не однакових за розміром розділів: перший називається «Класики високого Відродження», другий – «Сучасники». В обох частинах Агеєва звертається до найбільш знакових постатей української культури, щоб на прикладі їх життя, творчих пошуків та ідеалів показати основні тенденції розвитку (а часом і занепаду) українства.

Всі одинадцять есеїв публікувалися раніше повністю чи частково в періодичних виданнях чи в якості передмови до інших книг, але ця збірка – спроба зібрати розпорошенні статті під однією палітуркою, щоб читач мав змогу заразом ознайомитись з доробком літературознавиці. Те, що їх об’єднує це інтенція авторки провести паралелі між героями есеїв, визначити спільність у їх долях та творчих пошуках. Кожен із них привніс щось своє у розвиток української культури, кінематографії й літератури зокрема.

Постать Олександра Довженка, котрому присвячений вступний есей, виглядає тут цілком доречно, бо без геніального майстра-кінематографіста українську культуру двадцятого століття уявити досить складно. Віра Агеєва, спираючись на біографічний матеріал, показала мінливість долі знаменитого режисера. Пригадуються буремні часи, в які Довженку довелось не тільки жити, а й творити. Авторка розмірковує про компроміси з «червоною владою» на котрі був змушений йти митець заради можливості працювати. Оприлюднюються цікаві факти приятелювання Довженка зі Сталіним, про які я особисто не знала.

Віра Агеєва показує митця (будь кого з героїв послідуючих есеїв: Миколу Бажана, Павла Тичину, Марка Йогансена, Юрія Косача, та й самого Довженка), котрий завжди стоїть перед вибором – співпрацювати з владою, створюючи «правильні» тексти про червоний прапор, комсомол, партію і тихцем пишучи в шухляду свої «вільні від комуністичної корости» твори, або ж наважитись оприлюднити своє справжнє єство, власний доробок і потім поплатитися у сибірських таборах. Ясно одне: митець помирає двічі – у творчості, і у житті (як митець, і як людина).

У розділі «Сучасники» Віра Агеєва звертається до творчості відомих авторів сьогодення: Оксани Забужко, Юрія Андруховича, Тараса Прохаська, Юрія Винничука. Цей розділ значно менший за попередній. В ньому літературознавиця окреслила основні аспекти творчості літераторів, уникаючи узагальнень і порівнянь.

Книга «Дороги й середохрестя» буде цікава насамперед літераторам, критикам, філологам. Хоча й написана легкою науковою мовою, вона все ж таки розрахована на інтелектуалів та підготовленого читача.

Наверх