Подарочные сертификаты Подарочные сертификаты
 
Войти
/
Регистрация
Регистрация позволяет Вам пользоваться дополнительными услугами нашего магазина
Корзина
(044)357 14 40 (050)224 55 56 (093)717 79 30

Доставка по Киеву

БЕСПЛАТНО
при заказе от 500 грн.

Мова калинова: 10 сучасних книг про українське мовлення та правопис

5.11.2020 09:56

Щороку у листопаді відзначається День української мови та писемності. Цьогоріч маємо ювілей – рівно 10 років відтоді, як це свято було започатковане! Та чи гарно ми знаємо свою рідну мову? Що робимо для того, аби її покращити в межах країни і поширити у світі? Наша сьогоднішня підбірка присвячена книжкам, покликаним підняти нашу мовну культуру на якісно новий рівень. Розмовляйте вишукано, пишіть грамотно!

 

Мова калинова: 10 сучасних книг про українське мовлення та правопис

 

Купить книгу "Слова, що нас збагачують", Тарас Береза

На глибоке переконання автора, культура мовлення у нашій країні поступово зникає, на її підтримку немає жодної пропаганди від жодного міністерства. Та й телебачення, на жаль, лише додає жару. На побутовому рівні процвітає суржик, оскільки ми маємо дуже великий тиск з боку російської мови, а з іншого боку – немалий наступ англійської мови, англіцизмів. Ось ці дві течії якраз і перетворюють нашу мову в неприємний і загрозливий стандарт, який і так «поймут». Усі ці запозичення і викриває дана книжка, пропонує альтернативу та пояснює, чому саме так,а  не інакше.

 

Купить книгу "Українська легко!", Наталія Клименко, Павло Мельник-Крисаченко

Книга видавав співпраці з інтернет-ресурсом «Мова – ДНК нації» і оформлена в стилі інфографіки. Великі яскраві малюнки зацікавлять навіть дітей, і  тим самим викличуть інтерес до покращення їх мовленнєвої культури. Видання також містить цікаві приклади вживання та корисні статті. Це книжка для тих, хто хоче спілкуватися справжньою українською і намагається уникнути вживання не властивих українській мовній традиції зворотів і висловів. Автори надіються, що колись в Україні буде модно знати декілька мов, а говорити українською!

 

Купить книгу "Мовні війни", Володимир Селезньов

Україна незалежна вже майже 25 років, та  українці, особливо жителі південних і східних регіонів, надалі не бажають ані самі розмовляти українською, ані сприяти вивченню її дітьми. Більше того - останнім часом розповсюджується думка про те, що українська мова „якась не така“: чи то штучно створена на основі російського діалекту, чи то зіпсована польськими та «галицькими» словами. Автор  спростовує міфи псевдо філологів, підкріпляючи свою думку беззаперечними актами і роботами відомих мовознавців.  

 

Купить книгу "Мова чудова", Ольга Уліщенко

Для того, аби читачам було веселіше подорожувати сторінками книжки, авторка вигадала казкових героїв. Ними стали Кіт-воркіт і Мишка-побіганка. Помічники на сторінках видання  розповідають про складні випадки вживання деяких слів, вчать не припускатися багатьох мовних помилок, допомагають уникати мовного суржику. Ці правила стануть у нагоді всім, хто вивчає українську мову і прагне вільно використовувати її як в усному, так і в письмовому мовленні.Купить книгу

 

"Гарна мова – одним словом: словник вишуканої української мови", Тарас Береза

Від Пантелеймона Куліша до Мирослава Дочинця, від Даніеля Дефо до Джеймса Паттерсона – усе для того, аби ви дивували друзів, колег по роботі та інших співрозмовників вишуканим стилем висловлювання думок, - саме так презентує свою книгу автор, львівський мовознавець Тарас Береза. Насправді, відрізнити істинно українські слова від запозичених не так легко. Хто б міг подумати: «борщ» і «козак» - два слова, які є символами і гордістю України – насправді тюркізми. Цікаво? В цій книзі ви знайдете багато цікавого!Купить книгу

 

"Українська мова. Енциклопедія", Галина Губарева, Оксана Чуєшкова, Тетяна Михайлова, Інна Дишлюк

У виданні на 400 сторінках подаються основні загальнотеоретичні поняття мовознавства, найважливіші практичні відомості щодо правил української орфографії та пунктуації, а також відтворений життєвий шлях і досягненнями мовознавців та інших діячів української культури, які зробили вагомий внесок у розвиток української мови та мовознавства.

 

Купить книгу "Мова – не калька", Тарас Береза

У цьому словнику опрацьовано понад 20 000 слів та виразів, які найчастіше вживають помилково. На противагу суржику та чужомовним запозиченим словам автори пропонують самобутні слова, яких справді бракує у буденному словниковому запасі сучасних українців.

Видання призначене для широкого кола читачів, зокрема – викладачів, учнів та студентів, журналістів, письменників, урядовців, ділових людей, учених, а також пересічних громадян.

 

Купить книгу "Українська мова. Правопис у таблицях, тестові завдання", Олександр Авраменко, Оксана Тищенко

Видання призначене для підвищення рівня грамотності усіх бажаючих та якісної підготовки учнів до ДПА з української мови в 9 класі та тесту ЗНО при закінченні школи. Посібник містить відомості з орфографії й пунктуації, викладені у формі таблиць; різнорівневі вправи репродуктивного та творчого характеру; тестові завдання та відповіді до них для самоперевірки. Ці матеріали можуть використовувати вчителі під час проведення уроків української мови в 5–11 класах, а також учні, абітурієнти, студенти, викладачі ВНЗ.

 

Купить книгу "100 експрес-уроків української. Частина 1, 2", Олександр Авраменко

«Аби комфортно було вдосконалювати свою мову й мовлення, пропоную вам коротенькі уроки з ілюстраціями, які сприятимуть якнайкращому запам’ятовуванню норм сучасної української мови», - звертається до читачів автор книги. Кишеньковий посібник складений у двох частинах, кожна наповнена цікавими зауваженнями, словами і історіями, пов’язаними з їх використанням. Електричка, літак, пляж чи навіть нудна нарада — це саме ті місця, у яких, розгорнувши її, ви зможете провести час з приємністю й користю.

 

Купить книгу "Науковий стиль української мови. 3-тє видання", Г.С. Онуфрієнко

Цей навчальний посібник допоможе студентам, зокрема магістрантам та аспірантам, які володіють українською мовою в обсязі шкільної програми, в опануванні технологією роботи з сучасним українським науковим текстом, посприяє сформуванню необхідних навичок писемного наукового мовлення в контексті професійної діяльності та вдосконаленню вміння створювати власні наукові тексти.

Отзывы

0

Я і не знала, що є стільки кумедних та корисних книжок про нашу мову. Дійсно книготворення в Україні процвітає. Хочеться ознайомитися з усіма книгами з цього списку, та більше всього мене зацікавили Українська легко, Мовні Війни і дві книги Тараса Берези. Дякую!

Ответить
Отзыв
Комментарий
Осталось

Оценка

Кому:
Тема:
Закрыть комментарий к отзыву
Наверх